Масло от розмарин за растеж на косата?

Масло от розмарин за растеж на косата?
Pexels

Маслото за коса е елемент, който трябва да имате в рутинната си грижа за косата – смята се, че маслата имат различни предимства, от укрепване на косата и предотвратяване на накъдрянето до защита срещу увреждане от топлина и дори насърчаване на растежа на косата.

Едно масло, което е доста популярно е маслото от розмарин – TikTok е обсебен от това масло за растеж на косата и цялостно здраве на косата, като етикетът #RosemaryOil събра над 586 милиона гледания и безброй видеоклипове, показващи историите на потребителите. Някои имат растеж на косата с рекордна скорост, със забележима разлика в дължината само за три седмици.

Ползи от маслото от розмарин

Маслото от розмарин идва от растението розмарин, произхождащо от средиземноморския регион. Ароматното клонче се използва в красотата – включително грижа за кожата, грижа за косата и парфюмите. Освен това се смята за лечебна билка от векове.

Най-известно е със своите антисептични свойства върху скалпа, което означава, че е отлично за елиминиране на пърхота, както и за запазване на еластичността на скалпа. 

Масло от розмарин за растеж на косата

Подпомага ли маслото от розмарин растежа на косата? Накратко, да! Маслото от розмарин има категоричен опит в поддържането на растежа на косата и възстановяването на косата.

Преди да продължим да възхваляваме маслото от розмарин, нека направим крачка назад, за да поговорим за здравето на косата. Скалпът е органът, който помещава космения фоликул, където образуването на коса започва на клетъчно ниво, което води до производството на космените влакна. Запазването на деликатния баланс на микробиома на скалпа трябва да бъде приоритет, когато става въпрос за растежа на косата. Маслото от розмарин е добро за растежа на косата, защото е антимикробно и противовъзпалително, подобрява кръвообращението и е мастна киселина.

Маслото от розмарин може да е от полза и при андрогенната алопеция, чрез елиминиране на страничните продукти на тестостерона, които атакуват космените фоликули. 

Странични ефекти от маслото от розмарин

Тъй като маслото от розмарин е естествено, то е напълно безопасно за употреба. Но ако скалпът ви е чувствителен и се притеснявате как може да реагира кожата ви, добре е първо да направите тест. 

Вземете малко количество от масло от розмарин и нанесете върху малка част от скалпа, която виждате. Наблюдавайте кожата, където сте нанесли маслото, за да видите дали има сърбеж, парене, зачервяване или възпаление. Ако забележите някаква реакция, не използвайте масло от розмарин повече.

Как да си направим масло от розмарин за коса

Не забравяйте, че маслото от розмарин е мастна киселина, така че трябва да го използвате разумно, за да избегнете мазен скалп и мазна коса.

Най-добрият начин да нанесете масло от розмарин е върху скалпа и да го масажирате по цялата коса. Количеството масло от розмарин, което трябва да използвате, варира в зависимост от плътността на косата. 

Нанасяйте масло от розмарин върху скалпа около три пъти седмично, като леко масажирате с върховете на пръстите си, за да увеличите притока на кръв и абсорбцията. Добре е да се прилага като продукт без отмиване, тъй като така е по-ефективно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay