Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

Научете от днешния материал

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?
Здравейте, дами!

Едва ли можете да предположите колко развълнувана и щастлива съм днес! Да, трябваше да го отбележа, преди да продължа с днешната статия. Това е, дами! Взимайте бързо лист и химикал и записвайте внимателно всичко, което ще прочетете от тук нататък (можете и просто да сложите статия в bookmarks на компютъра си), защото това, което съм ви подготвила, ще ПРОМЕНИ ИЗЦЯЛО ЖИВОТА ВИ! А трябва да знаете, че аз не съм от хората, които използват подобни фрази с лека ръка.

Може би вече сте чували за значението на т. нар. гардероб "капсула" и дори сте го превърнали в своя реалност. Тогава няма да успея да ви изненадам с нищо днес. Но за онези от вас, които за пръв път чуват за него - това ще бъде революция за личния ви стил!

Тази статия не е само за хора, които са обсебени от модата. Тя е за всеки, който носи дрехи. Всички имаме нужда да открием личния си стил. Това би въздействало на самоувереността ни и нашата индивидуалност. Да познаваме добре себе си и да сме наясно с това, от което се нуждаем - това е ключът към добър и пълноценен живот. Не е ли така?

Аз също открих само преди броени дни идеята за гардероб "капсула" и откакто прочетох статия за него съм постояно обсебена от нея. Нека започнем с въпроса "Случвало ли ви се да стоите пред гардероба си и и да си мислите "Няма какво да облека"?

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

На мен - постоянно! И мразя това чувство. Всяка сутрин пред отворения гардероб, втренчена в продължение на минути... Често обличам първото нещо, което намеря, и напускам дома си с горчивина, защото не харесвам вида си. И въпреки всичко си оставаме обсесивно-компулсивни купувачи. Консумирането се е превърнало от първична нужда в самоцел.

Проблемът е по-сериозен, отколкото си мислим, понеже той е емоционален. Чрез пазаруване се опитваме да си купим щастие. За наше голямо нещастие, повече материални неща не се равняват на по-щастлив живот. Напротив! Изгубваме се в целия този хаос около себе си и губим фокуса върху наистина важните неща... върху това кои всъщност сме ние! И дори да ви звучи странно да свързвам гардероб и добро психично и емоционално здраве, имайте ми доверие - тези понятия са много тясно свързани.

ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ГАРДЕРОБА = ИЗГРАЖДАНЕ НА ЛИЧНИЯ СТИЛ = ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЖИВОТА 

Време е да изясним какво точно означава гардероб "капсула". Изразът е използван за пръв път около 1970 година от Сузи Фо, собственичка на лондонски бутик с името "Гардероб".

Гардеробът "капсула" е колекция от няколко съществени модни елемента, които никога не излизат от мода, като полите, панталоните и палтата. Ограничен е до определен брой артикули - най-често между 30 и 40, но не обръщайте голямо внимание на бройката. Вие самите решавате колко богат да бъде гардеробът ви според нуждите и индивидуалността ви.

Идеята тук не е да имате точно 30 броя дрехи, а да се отървете от нещата, които вече не носите или не отговарят на стила, към който се стремите. Чрез така наречената "детоксикация" на гардероба (или процесът на разчистване на хаоса, който цари в него) ще прекарвате много по-малко време в чудене какво да облечете сутрин, ще бъдете доволни от това как изглеждате и ще имате повече време за нещата, които обичате да правите (вместо да губите ценно време, втренчени пред един гардероб).

Знаете ли кое е най-хубавото? В процеса ще откриете и изградите личния си стил. Може би си мислите, че това не е толкова важно? Никога не сте грешали повече! Определянето на стила ви ще се отрази на увереността в самите вас. Това ще доведе до по-добър начин на живот.

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

Гардеробът "капсула" е част от модното течение Минимализъм и идеята "по-малко е повече". Развълнувах се още повече, след като осъзнах, че "гардеробът капсула" ще ми спести ужасно много пари, които бих могла да инвестирам в пътувания и други любими неща. Тъй като ще си купувам дрехи веднъж на 3 месеца (или в края на всеки сезон за следващия), ще ми остават повече пари за по-скъпи и качествени дрехи и аксесоари!

И най-накрая напрежението от постоянното следене на модни тенденции ще приключи!!! Ах, колко сладко е това чувство, когато осъзнаеш, че нямаш нужда от много, за да си щастлив! Нека спрем това постоянно промиване на мозъка си чрез рекламни кампании! Нека започнем да взимаме съзнателни решения за живота си като започнем от гардероба!

Как да създадем гардероб "капсула"?
Ще ви напътствам с няколко съвета за това как да създадете своя гардероб "капсула", но бъдете наясно, че изграждането на личен стил не е работа за два дни. Стил се гради с години и с много вдъхновение. Той е постоянно еволюиращ и вероятно ще се променя до края на живота ви. Но не губете кураж, тъй като процеса на откриване е много вълнуващ и сте напът да направите първата си крачка в правилната посока.

СТЪПКА 1: Определете стила си с няколко ключови думи
Първото нещо, което трябва да направите, е да напишете върху лист хартия 3-4 ключови думи, които са опрделящи за стила ви. За моя личен стил подбрах думите " шик", "минимален", "андрогенен", "винтидж". Търсенето на вдъхновение в много важно тук. Любимият ми сайт за вдъхновение си остава Pinterest (можете да ме следвате на www.pinterest.com/zori_art).

СТЪПКА 2: Отървете се от хаоса в гардероба си
Посветете поне половин ден (в зависимост от количеството дрехи за отсяване), за да подберете своите "капсула" артикули. Определете си определен брой дрехи, който по-късно можете да промените. Нека да кажем 35 артикула, включващи дрехи, якета и обувки. Аксесоарите не влизат в бройката. Най-лесният начин да подберем неща, е като изпразним напълно гардероба си и сложим всички дрехи на леглото. Само след като го видим празен, ще можем да имаме ясна визия за нещата, които трябва да съдържа. Следваща стъпка е да разделим дрехите в три купчини:

- дрехи, които обичате и бихте облекли мигновено - купчина "КАПСУЛА"
- дрехи, които не носите вече, но имат сентиментална стойност за вас - купчина "МОЖЕ БИ"
- дрехи, които не ви стават вече или не отговарят на стила ви - купчина "ДАРЕНИЯ"

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

СТЪПКА 3: Изградете своя гардероб "капсула"
Вече можете да започнете да връщате обратно в гардероба си дрехите от купчина "КАПСУЛА". Купчината "МОЖЕ БИ" сложете в кашон, който ще запазите за 1-2 сезона. Ако след края на това време все още не сте отворили кашона, това означава, че е време да се разделите с него и да го дарите. Купчината "ДАРЕНИЯ" отива директно по предназначение.

Ако накрая се окаже, че все още имате прекалено много дрехи, опитайте се да ги намалите като си зададете въпроса: "Кои обичам най-много и мога лесно да комбинирам с други дрехи в гардероба си?". В случай че накрая са ви останали по-малко дрехи от поставената цел, тогава е време да планирате с грижа следващия си шопинг! Препоръчвам ви да "похарчите" първо парите си мислено върху лист хартия. По този начин ще направите съзнателни избори и ще избегнете шопинг катастрофи за пореден път.

Веднъж построите ли гардероба "капсула", няма да пазарувате дълго време. Ще носите само дрехите от "капсулата" и ще планирате следващия си шопинг едва 2 седмици преди началото на новия сезон. Внимание! Ние не изграждаме изцяло нова "капсула" всеки сезон! По-скоро изваждаме и добавяме няколко нови дрехи/обувки.

МОЯТ ЛИЧЕН ГАРДЕРОБ "КАПСУЛА"
Време е да споделя с вас какво успях да изградя аз самата и как протече моят процес. В момента е средата на октомрви и началото на есента отминава. Както споменах по-горе, моите ключови думи са "шик", "минимален", "андрогенен" и "винтидж". Наближавам своите 30 години и стилът ми определено е еволюирал много през времето, но най-видимо откакто стартирах модния си блог.

Сигурна съм, че всеки преминава през подобна еволюция в стила си. Преди време беше важно количеството. Както повечето млади момичета исках да имам много дрехи, да изглеждам различно всеки ден, да имам избор. Днес осъзнавам все повече, че търся качество, изчистени кройки, елегантни и стилни дрехи. Вглеждайки се в моята "капсула" ще усетите по-скоро един "женствен", отколкото "момичешки" гардероб.  Предполагам, че вече мога да нарека себе си жена, дори вътрешно да се чувствам още в началото на 20-те си години (времето лети така бързо...). Андрогенният и винтидж стил преоткривам тепърва, но наистина харесвам в последно време и определено отговарят на виждането ми за красивата и стилна жена на 2015 година.

Следващата стъпка беше да изградя колаж или "MOOD BOARD". Прекарвам страшно много време в Pinterest, търсейки вдъхновение. Имам вече няколко модни колекции и само трябваше да подбера тоалетите, които отговарят на желания стил.

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

Както забелязвате, моят есенен гардероб "капсула" е съставен от добре скроени панталони и класическо бежово сако, сака с изчистени кройки, пуловери тип поло и копринени ризи, класически високи токчета в бежово и черно. Те покриват "шик" частта от гардероба ми. Също така избрах слим фит дънки и спортно-елегантни маратонки, изчистени тениски и кожено яке за своя "минимален" и "андрогенен" стил. И за финал - няколко разкроени поли в стил 50-те години на миналия век, ниски официални обувки, тиранти, винтидж кожен тренч и вълнени панталони за своята "винтидж" страст. 

Като цветова гама избрах неутрални цветове - черно, бяло, сиво, бежово, с акцент в червено и дънково синьо. Честно казано, малко съм изненадана от самата себе си, защото винаги съм обичала ярките цветове и съм си мислила, че никога няма да имам неутрален гардероб. Но сезонът също го позволява. Моят чисто нов гардероб "капсула" е почти готов, имам 85% от всичко нужно, липсват само 4-5 класически артикула, за да бъде идеален. Нямам търпение да разходя новите-си-стари дрешки.

По-долу можете да видите моя есенен гардероб "капсула". Надявам се тази статия да ви е вдъхновила колкото мен и да пробвате идеята и вие. Подобно изживяване може да ви донесе само положителна емоция. Споделете какво мислите в коментарите по-долу. С удоволствие бих обменила идеи с вас.

С любов,
Зори

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?

Модният дневник на Зори: Какво е гардероб "капсула" и как да го създадем?За автора: 

Зорница Иванова е гримьор, фотограф и автор на моден блог. 

Може да следите проектите ѝ, както и статиите ѝ за красота, мода и лайфстайл на www.zoriart.com и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/Z 

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay