Може ли ябълковият оцет да помогне при слънчево изгаряне?

Може ли ябълковият оцет да помогне при слънчево изгаряне?

Има продукти, които са доста модерни и се твърди, че може да се използват за много неща и да правят чудеса. Как стоят нещата при ябълковия оцет? Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че той е елексир на здравето и може да помогне при всичко- от настинка до сваляне на килограми. Оказва се, че ябълковият оцет има и ползи за кожата, при локално нанасяне. Но може ли да помогне при слънчево изгаряне?

Ябълковият оцет става все по-популярен за лечение на слънчеви изгаряния поради антибактериалното си, охлаждащо действие. Много от привържениците на ябълковия оцет казват, че помага при проблеми с кожата, като мазна кожа, акне. Ябълковият оцет е полезен за различни състояния на кожата, тъй като спомага за успокояване на възпалението и притежава антисептични свойства. Той има киселинно рН, поради което се използва като естествен тонер на кожата. 

Нещо повече, ябълковият оцет е с високо съдържание на пектин (вид разтворимо влакно, намиращо се в ябълките), което потенциално може да подобри кожната бариера и да намали възпалението. 

Лошата новина: предизвиканата от слънчево изгаряне подпухналост не е толкова подходяща за ябълковия оцет. Ябълковият оцет е богат на ябълчена киселина, хидроксилна киселина, която е чудесна, ако искате да ексфолирате. Но, както можете да си представите, тази съставка няма да е толкова добра за горния слой на вече повредена кожа, изгорена от слънцето. Ябълковият оцет може да бъде полезен при лечение на заболявания като пърхот, но не се препоръчва за слънчеви изгаряния. Ако нанесете оцет на вече раздразнена и зачервена кожа, положението ще стане още по-лошо. 

В такъв случай как да се справите със слънчево изгаряне?

Ако усещате парене и дразнене, можете да използвате студени компреси. Също така трябва внимателно да почистите остатъците от слънцезащитни продукти и да пиете много вода. 

Ако усещате болка, използвайте продукт от аптеката. Трябва да нанасяте и някакъв много лек овлажнител, например алое вера. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay