Тя идва от Молдова, за да пее български фолклор

Запознайте се с Иустина Люленова, която познава народното ни творчество много по-добре от мнозинството млади хора в България. И използва таланта си, за да го смесва с електронна музика!

Това момиче се казва Иустина. Иустина Люленова. 25-годишна чаровница, която ни заразява с енергия и ни кара да се гордеем с произхода си така, както отдавна не сме го правили. Една сутрин, неотдавна, се е събудила с неистовото желание точно в този ден да си направи татуировка. Тъй като в момента нямала пари, взела назаем и още същия следобяд на ръката ѝ вече пишело: "Life is Beautiful". Тези прости думички отразяват цялата ѝ философия за света и живота.


Сега обаче искаме да ви разкажем не за рисунките по тялото на Иустина, а именно за нейния собствен живот. Млад, красив и готов да дарява другите с красота.

Нашата събеседничка е родена в Молдова. Родителите ѝ също са родени там, но корените им са посадени другаде. Майката на Иустина е рускиня, а баща ѝ - чист българин, син на преселници. Усмихнатата Тина разказва, че баба ѝ е много възрастна и никога не са обсъждали конкретно тази тема, но "ако съдя по песните, може би предците на баща ми са някъде от Добруджа, Северна България".

"Какви песни?", попитахме. И получихме стоплящо душата обяснение. Бабата на Иустина носи "много българско име, красиво" - Станка. Тя живее в молдовското село Димитровка и по думите на внучката ѝ, в нейната къща "винаги са се спазвали традициите, всичко, което е българско, винаги е било на почит".

Баба Станка много обича фолклора на предците си и още от малка е предала тази любов и на Иустина чрез песните си. Тина има брат и сестра, които са се устроили съответно в Англия и Испания, но преди 5 години самата тя решава да дойде в България и да потърси късмета си именно тук.

Този избор много ни радва. Как се стигна до него? 
Родена съм в Кишинев и завърших българското училище там. То е единствено и е много мъничко - в началото имаше само 80-100 човека, защото в Молдова има повече села, отколкото градове с българско население.

Човекът, който истински ме запали по българския фолклор и ми откри, че мога да запиша да уча такова нещо, бе Тодор Бакалов. Той е професор доктор на музикалните науки и беше дошъл в Молдова от България, за да преподава музика в нашето училище. С него участвах в различни детски състави.

След това завърших като "първенец на випуска", колкото и смешно да звучи, и това ми даде право да избирам какъвто искам университет и специалност в България. Аз избрах музикална педагогика, фолклор в Софийския университет. Имах възможност да бъда и в Музикалната академия, обаче там нямаше български народен фолклор, само класическите дисциплини. А аз държах на фолклора.

Тя идва от Молдова, за да пее български фолклор

Ако трябва да го формулираш с няколко думи, какво е за теб българският народен фолклор?
Той е нещо оригинално, нещо яко, нещо различно. Така го усещам. Преди да дойда в България, познавах цялата дискография, цялото творчество на великите хора в жанра. Винаги съм мислела, че фолклорът е едно от най-хубавите неща, които тази страна притежава. Той и природата. Песните, които са запазени, са изключително красиви.

Имаш ли си любими народни песни? 
В момента се ориентирам да възродя песните, които са общо взето забравени, или ги има само в няколко тома на Николай Кауфман. Той ги събираше от разни бабички преселнички по селата из Молдова, Украйна. Вече записах 7 такива парчета, които са чист български народен фолклор.

Какво представлява като цяло настоящият ти музикален проект?
Начинът, по който се виждам като реализация за момента, смесва тези народни песни с електронната музика. Идеята ми не е да стана народна певица и да запиша 10 песни с оркестър. Искам да покажа фолклора в най-якия му вид пред съвременните хора, пред младежите. Нещо като напомняне.

Имам цял екип от хора, с които работя. Надяваме се да направим първо един сингъл, с който да "избухнем”, това ще е голямата изненада. Ще включим много инструменти. Искаме да направим красиво съчетание, в което водещата музика да бъде фолклорът, а електронното ще бъде като бийт. Ще видим как ще се възприеме това и ако всичко е наред, тогава ще направим цял албум.

Тя идва от Молдова, за да пее български фолклор

Смяташ ли, че такъв тип проект ще има пазар и в чужбина? 
Да, абсолютно да! Много по-голям, отколкото в България. Всички знаят, че българският фолклор се оценява много повече навън, отколкото тук. 

Каква мислиш, че е причината за това? 
Красотата на фолклора кара хората в чужбина да го харесват. А ние го приемаме като даденост. Казваме си: "Е, супер готино, там 7 гласа се сливат, полифонично, не знам си какво..." Но всъщност не осъзнаваме докрай какво богатство притежаваме. 

А какво ще кажеш за поп-фолк културата в България? 
Разбира се, всеки има право да слуша, каквото си пожелае. Но лично аз много се разстроих, когато чух как се използва красивата народна музика. Преди да дойда в България, за мен този "поп-фолк" беше абсолютно неизвестен. Бях много изненадана. Не очаквах, че това е начинът, по който са решили да използват фолклора. Това може да е и причината за неговото недооценяване тук - защото понятието се асоциира с въпросната култура.

Изключително приятно ни беше да срещнем интелигентна и талантлива млада дама като Иустина. От разговора с нея разбрахме още, че засега финансира сама проектите си. За целта тя пее в по-ранната част на деня, а късната използва, за да работи като технически сътрудник във фирма. Понякога това продължава до 3-4 часà през нощта, но Тина е свикнала да живее "на max".

Освен всичко останало, тя пее и по партита. Изявява се като поп вокалистка, импровизира различни мелодии върху drum & bass и dubstep. Можете да я чуете на живо в клуб "Mixtape 5" на 6 април. Междувременно ви предлагаме да изгледате приложеното тук видео, което представя една нейна интерпретация на българска фолклорна музика и да последвате този линк, ако искате да я подкрепите според възможностите си. 

Ако се чувствате заредени след тази виртуална среща и искате да ви запознаваме с още свежи и талантливи личности, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук

67 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 26.03.2013|12:47
Много добре се справя с миксирането наистина! А това, че е по-добре запозната с народното творчество от малцина у нас е нормално, все пак в молдовските българи пазят нашите традиции в автентичния им вид.
17
Не е посочен 26.03.2013|12:37
Има много яка татуировка на ръката
16
Не е посочен 26.03.2013|12:36
много е добро изпълнението на песента от видеото
15
Не е посочен 26.03.2013|12:35
готова е за евровизия
14
Не е посочен 26.03.2013|12:35
изглежда малко срамежлива
13
Не е посочен 26.03.2013|12:33
по отговорите ѝ си личи че е много интелигентна
12
Не е посочен 26.03.2013|12:33
Мацката е свежа и готина. Дано ѝ се получат нещата. Желая ѝ успех на музикалното поприще.
11
Не е посочен 26.03.2013|12:32
браво на момичето, за нас е чест че се интересува от българския фолклор
10
Не е посочен 25.03.2013|13:56
браво,много хубав глас има и начина и на представяне на българския фолклор е уникален , чудесно
9
Не е посочен 25.03.2013|13:42
много интересно! чужденците оценяват нашата музика,докато ние не го правим,за съжаление.
8
Не е посочен 25.03.2013|13:04
Много симпатично и чаровно момиче!Браво за избора да пее български фолклор!
7
Не е посочен 25.03.2013|12:47
Добре ни е дошла, страхотна е!
6
Не е посочен 25.03.2013|12:11
Поздравление за избора!
5
Не е посочен 25.03.2013|11:40
дано,ама :) надали в България това определено не е популярно.
4
Не е посочен 25.03.2013|11:32
Страхотно изглежда това момиче, адски е чаровна!
3
Не е посочен 25.03.2013|10:17
Интересен е фактът, че на това младо момиче и е харесал българския фолклор и е решила да се развива в тази насока. Дано бележи успехи в кариерата си на певица.
2
Не е посочен 25.03.2013|10:14
Сигурно много се е впечатлило момичето от нашият фолклор и нека е успешно това нейно начинание.
1
Не е посочен 25.03.2013|09:33
Това показва,че границите са само в съзнанието и ние си пречим да сме щастливи,като си ги поставяме несъзнателно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay