Шакшука е лесна за приготвяне рецепта, при която яйцата, задушени в доматен сос, се подправят с кимион и пушен червен пипер. Поръсете го с кориандър, сирене и маслини, след което го сервирайте за закуска, обяд или вечеря.
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаена лъжичка смлян кимион
1/4 чаена лъжичка люспи от черен пипер
1 голяма глава жълт лук, разполовена и нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 червена чушка, почистена от семките и нарязана на тънко
1 жълта чушка, почистена и нарязана на тънко
1 консерва цели белени домати
1/2 чаена лъжичка сол
Краве сирене, натрошено
1/3 чаша маслини каламата без костилки в саламура
4 големи яйца
Начин на приготвяне:
В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете червения пипер, кимиона и люспите от черен пипер и задушете за 30 секунди до минута.
Добавете лука и гответе, като разбърквате от време на време. Добавете чесъна, червения пипер и жълтия пипер и задушете за 15 минути или докато зеленчуците омекнат.
С гърба на лъжица или черпак направете 4 вдлъбнатини в соса.
Счупете едно яйце в чаша и внимателно го изсипете във вдлъбнатината, като внимавате да не счупите жълтъка. Повторете с останалите яйца.
Поръсете сиренето и маслините около яйцата. Покрийте тигана и оставете да къкри на среден огън за 8 минути или докато белтъците стегнат, а жълтъците са все още меки. (Ако обичате яйцата ви да са добре изпечени, гответе още минута или две.)
Гарнирайте с листа кориандър и поръсете люспи от червен пипер. Сервирайте директно с тигана.
0 | 0 |