Най-добрите и най-лошите храни при ендометриоза

Храната е лекарство, когато имате работа с ендометриоза!

Най-добрите и най-лошите храни при ендометриоза
Canva

Обилна менструация, болка и гадене. Симптомите на ендометриозата не са само обезпокоителни, те пречат на ежедневния ви живот.

Когато имате ендометриоза, клетки, които са много подобни на клетките от ендометриума (лигавицата на матката) растат в други части на тялото ви. Клетките могат да полепнат по пикочния мехур, фалопиевите тръби или други органи. След това те се опитват да се отделят по време на вашия цикъл, но кръвта няма къде да отиде.

Задържаната кръв от неправилно разположените клетки причинява възпаление на близките органи и тъкани. Това възпаление може да доведе до симптоми на ендометриоза като болка, умора и храносмилателни проблеми, както и в някои случаи до безплодие.

Но диетата за ендометриоза може да бъде ключът към облекчаване на агонията. Сега е време да обърнем внимание на това кои храни могат да помогнат в борбата със симптомите на ендометриоза и кои ги влошават.

Как храната влияе върху ендометриозата?

Възпалението и високите нива на естроген могат да влошат симптомите на ендометриозата. И вашата диета може да повлияе и на двата фактора.

Храната играе важна роля в подпомагането на тялото ви да се бори с възпалението и да балансира естрогена. Много хора откриват, че правилната диета може значително да намали симптомите на ендометриозата.

Фибрите помагат за премахване на излишния естроген

Естрогенът е ключов хормон и имате нужда от малко от него за нормално функциониране. Но твърде много естроген може да влоши симптомите на ендометриоза като спазми и болка. Именно там храната и фибрите могат да дойдат на помощ.

Вашето тяло се отървава от излишния естроген с изпражненията. Трябва да имате здравословно движение на червата всеки ден. Ако не го правите, вероятно имате запек и нивата на естроген може да са твърде високи.

Премахнете запека – и допълнителния естроген – като приемате повече фибри. Възрастните трябва да ядат 35 грама фибри всеки ден.

Можете да увеличите приема на фибрите, като ядете повече:

  • Плодове и зеленчуци, но ги яжте цели и избягвайте да ги приемате на сок.
  • Смляно ленено семе, което можете да добавите към смутита или домашно приготвени храни.
  • Бобови растения - боб, леща и нахут.
  • Зеленчуци.
  • Пълнозърнести храни, като пълнозърнести макаронени изделия и кафяв ориз.

Просто не забравяйте постепенно да увеличите приема на фибри. Добавянето на много фибри наведнъж може да причини подуване, газове и храносмилателен дискомфорт. Увеличете бавно приема на фибри и пийте много вода, за да сведете до минимум тези странични ефекти. Смляното ленено семе е пълно с фибри, така че не яжте повече от 3 супени лъжици на ден.

Мазнини, които се борят с възпалението

Ендометриозата е възпалително състояние, така че възпалението влошава симптомите. Омега-3 мазнините могат да успокоят възпалението от ендометриоза. Добри хранителни източници на омега-3 включват:

  • Мазни риби, като сьомга, сардини и риба тон.
  • Ядки и семена, като орехи, семена от чиа и ленено семе.
  • Растителни масла, като ленено масло и масло от рапица.

Мононенаситените мазнини също имат противовъзпалителна сила. Те се намират в:

  • авокадо.
  • Ядки и семена.
  • Зехтин.
  • Фъстъчено масло.

Минерали, които могат да помогнат за отпускане на мускулите и регулиране на вашия цикъл

Калцият е много важен минерал. Но ако имате ендометриоза, уверете се, че получавате и магнезий и цинк.

Магнезият помага при менструални спазми. Това е естествен мускулен релаксатор. Богатите на магнезий храни включват:

  • Черен шоколад (но се придържайте към малки количества, тъй като обикновено съдържа добавена захар).
  • Листни зеленчуци, като рукола, тъмна маруля, зеле и спанак.
  • Бобови растения, като черен боб и едамаме.
  • Ядки и семена, особено бадеми и тиквени семки.

Цинкът регулира менструалния ви цикъл, което е важно за хормоналния баланс. Цинкът помага на тялото ви да овулира или да освободи яйцеклетка. Когато овулирате, произвеждате прогестерон, който балансира естрогена. Овулацията също е необходима, ако се опитвате да забременеете.

Най-високите източници на цинк са животински източници. Така че, ако ядете вегетарианска или веганска диета, попитайте вашия лекар дали трябва да приемате добавка с цинк. Добри източници на цинк включват:

  • Пиле или пуйка.
  • Червено месо, но ограничете това до две порции с ниско съдържание на мазнини на седмица.
  • Миди, стриди, раци.

Храни, които трябва да се избягват при ендометриоза

Някои храни могат да влошат болката при ендометриоза чрез повишаване на възпалението или нивата на естроген. Ограничете или избягвайте:

  • Алкохол: Виното, бирата и спиртните напитки могат да влошат симптомите на ендометриозата. Пийте най-много една или две напитки седмично.
  • Кофеин: Ограничете дневния си кофеин до 400 милиграма или по-малко. Една чаша кафе може да има над 100 милиграма, в зависимост от начина на приготвяне.
  • Тлъсто месо: малко червено месо е полезно, но ограничете общия си прием на наситени мазнини до 10% от дневните калории.
  • Преработени храни: Много пакетирани храни съдържат провъзпалителни съставки като добавена захар, наситени мазнини и трансмазнини. Освен това са с ниско съдържание на необходимите вещества като фибри, цинк, магнезий и здравословни мазнини.
  • Подсладени напитки: Плодовите сокове, газираните напитки и енергийните напитки често са с високо съдържание на захар, което влошава възпалението. Стремете се към по-малко от 26 грама захар всеки ден.

Глутенът или млечните продукти влошават ли ендометриозата?

Някои хора с ендометриоза установяват, че диета без глутен или без млечни продукти им помага да се чувстват по-добре. Но зависи от човека.

Ако сте опитвали да се храните по-здравословно и това не е достатъчно, тогава премахването на глутен или млечни продукти често е следващата стъпка. Обикновено се препоръчва да не приемате глутен или млечни продукти поне за месец. След това бавно го добавете обратно към диетата си и вижте дали симптомите ви ще се върнат.

Могат ли добавките да помогнат при ендометриоза?

Може да е изкушаващо да вземете хапчета, вместо да актуализирате диетата си. Но не бързайте да опитате добавки за ендометриоза, освен ако вашият лекар не ви даде зелена светлина.

Вашият лекар може да проведе тестове, за да види дали имате дефицит на определени хранителни вещества. След това, ако лекарят ви го препоръча, вземете добавки, за да запълните хранителните пропуски. Добавките трябва да се основават на вашите здравни нужди, а не на универсален подход.

Храната е силно лекарство  

Ендометриозата може да бъде изтощителна, но една част от справянето с нея може да бъде толкова близка, колкото вашата кухня. Ако ендометриозата пречи на живота ви, опитайте да промените диетата си. Няма да навреди и наистина може да помогне.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay