Най-честите причини за обрив в интимната зона

Най-честите причини за обрив в интимната зона

Определено никой не иска да открие някакъв вид обрив, подутина, зачервяване, сърбеж или подуване около влагалището си. Но ако го направите, е нормално да се почувствате обезпокоени. Това е изключително чувствителна зона и да се справите с дискомфорта, не е никак забавно.

Но няма нужда да се паникьосвате, ако интимните ви части са раздразнени. Има много причини това да се случи и може да направите много, за да почувствате облекчение. Само не трябва да пренебрегвате проблема.

Понякога обривът може да бъде причинен от нещо просто, като използването на нов перилен препарат или твърде стегнато бельо, но в други случаи може да е признак на различни видове инфекции. В такъв случай определено трябва да говорите с лекаря си, за да знаете какво се случва. Независимо какъв е проблемът, ключов показател е колко бързо се развива той. Ако сте забелязали промяна във външния вид на мястото или странен аромат, наблюдавайте какво ще се случи – дали миризмата отшумява сама, чувствате ли повече дразнене, отколкото в деня, когато сте забелязали проблема.

Кои са най-честите потенциални причини за вагинални обриви и как можете да се спасите от тях и да ги избегнете в бъдеще.

Ако наскоро сте имали кола маска или сте се бръснали, вероятно е контактен дерматит. Обикновено кола маската или бръсненето могат да причинят фоликулит – форма на дразнене от врастнали космени фоликули, които са виновниците за дерматита. Дерматитът може да възникне и от триенето на бельото или дрехите, особено ако тренирате често и не сменяте бельото си веднага след това.

Употребата на превръзки или тампони, заради неправилен размер или използването им твърде дълго, може да бъде причина за обрив или зачервяване там долу. Може да се случи и ако се изпускате, особено след раждане. Урината, която изтича между превръзката и бельото, може да ви раздразни, защото средата става твърде влажна. Поддържането на кожата около влагалището чиста и суха може да ви помогне да избегнете контактен дерматит. В много случаи дерматитът отминава от само себе си. Но ако е упорит и болезнен, свържете се с лекар.

Ако дразненето е придружено от миризма или изпускане, може да се касае за бактериална инфекция. Бактериалната вагиноза се свързва с болка и подуване, може да не забележите обрив. Други симптоми са гъст секрет и неприятна миризма. Някои подобни инфекции се лекуват с антибиотици, но ви е необходима рецепта от лекар.

Ако има сърбеж, зачервяване и парене, особено по време на секс, може да страдате от инфекция с дрожди. Подобно на бактериите, дрождите обикновено се намират във влагалището. Симптомите на инфекцията с дрожди могат да включват парене, подуване и гъсто течение.

Ако наскоро сте правили секс без предпазни средства, има вероятност да сте се заразили с инфекция, предавана по полов път. Всяка такава инфекция има различен план на лечение. Ето и възможни инфекции, които могат да причинят обрив – херпес, сифилис, краста, пубисни въшки.

Ако обривът е много зачервен и възпален, може да е псориазис. Определено по-рядко се наблюдава обрив близо до влагалището при псориазиса. Но ако вече страдате от състоянието, има поне 30 процента шанс да развиете генитален псориазис обрив.

Най-добрата форма на лечение при контактния дерматит е да не дразните зоната и да я поддържате суха. Кремовете и лосионите могат да раздразнят обрива, особено ако са ароматизирани.

Сменяйте бельото си веднага след тренировка. А през нощта спете без бельо. Докато имате обрив, ограничете бръсненето или кола маската, особено ако имате съмнение, че те са причината за състоянието ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay