10 начина да разпознавате фалшивите вина

10 начина да разпознавате фалшивите вина

Робърт Паркър, един от най-влиятелните критици на вино в света, създава 100-точкова скала за оценка на качеството на виното. Според неговият подход вината, които имат 50-59 точки, се считат за неприемливи. Но всяко вино получава по 50 точки по подразбиране! Ние сериозно се съмняваме, че фалшивите вина могат да стигнат дори до този момент.

Тъй като много хора са изпитвали чувството да се чувстват ужасно, след като са пили "скъпо, качествено" вино. Ето защо ще ви дадем няколко съвета за това как да разпознавате фалшивите вина:

Видове фалшиво вино

Вино на прах: кондензирана суха гроздова смес, която се разрежда с вода и алкохол, добавят се и подобрители на вкуса и ароматизатори.

Синтетично вино: комбинация от вода, мая, захар, лимонена киселина, алкохол, аромати и консерванти, които нямат нищо общо с гроздето.

Напитка, подобна на вино от целулоза: пресовано грозде.

Нискокачествено вино с глицерол за подобряване на вкуса.

Киселинен кантарион "омекотен" с алкални добавки.

С консерванти: вино, произведено с ускорена технология за стареене на вино, със салицилова киселина, за да се предотврати киселинност.

Смес: смес от лошо качествено вино и хубаво вино, за да има по-добър вкус и миризма.

Оцветено: смес от вина с багрила (не винаги естествени), за да се постигне желания цвят.

Заместване: нискокачествено вино със замяна на етикети, контакти, акцизи.

Камуфлаж: бутилиране на нискокачествено вино под името на известна марка.

На какво трябва да обърнете внимание:

В магазина:

Бихме искали да ви напомним, че вината в кутия са с ниско качество. Един добър производител никога не съхранява вино в такава опаковка.

Количеството захар във виното трябва да бъде следното: за сухи вина - до 4 г / л; за полусухи - до 18 г / л; за полусладки - до 45 г / л, за сладки - най-малко 45 г / л. Ако има повече захар и етикетът не посочва, че виното е обогатено, това означава, че е изкуствено.

Ако виното съдържа салицилова киселина, това означава, че е направено с нарушение на производствената технология. Но съставката E220 (серен диоксид) може да присъства във всяко вино, тъй като SO2 е естествен страничен продукт от ферментацията. 

Датата на производство трябва да бъде отпечатана отделно от другата информация на етикета. Всички шрифтове трябва да са ясни, без печатни грешки, размиване или дефектно отпечатване. Надписът на етикета трябва да съответства на надписа на бутилката.

Виното (вливано в дъбови бъчви) не може да се захранва. Както и синтетичните сухи вина, не съществуват. Това се случва, защото е по-евтино и по-лесно да се направи сладък концентрат, който е почти подобен на вкуса на виното.

Ако сте ценители на определена марка вино, трябва да бъдете предупредени за промени в дизайна на оригиналната бутилка.

Вкъщи:

Ако добавите щипка сода за хляб в истинско вино, то ще промени цвета си благодарение на химическа реакция с гроздова скорбяла. Синтетичният ще остане същият.

Ако добавите няколко капки глицерин към истинско вино, те ще потънат до дъното и виното няма да промени цвета. Ако обаче виното стане жълто или червено, то е на прах.

Ако разклатите бутилка висококачествено вино, пяната ще се събере в центъра на бутилката и ще изчезне бързо. Ако се събере около краищата и изчезва бавно, виното не е с най-добро качество.

Добавете капка вино върху парче тебешир. Ако петното стане по-светло, след като изсъхне, това е истинско вино. Ако петното промени цвета си, виното съдържа бои.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay