Не правете ТЕЗИ 5 грешки, ако искате перфектно сварен ориз

Не правете ТЕЗИ 5 грешки, ако искате перфектно сварен ориз
Canva

Готвенето на ориз е сложно поради няколко фактора. На параза се предлагат различни видове ориз, всеки от които има специфични изисквания за приготвяне. Намирането на правилното съотношение вода към ориз е от решаващо значение за постигане на перфектната консистенция. Твърде много вода може да доведе до кашав ориз, докато твърде малко може да остави ориза твърд и недосварен. Повечето видове ориз трябва да се варят на слаб огън, за да се предотврати залепването и да се постигне равномерно готвене.

Но кои са ней-честите грешки, които допускаме при готвенето му:

Грешно съотношение вода към ориз

Един от най-често срещаните проблеми при приготвянето на ориз е използването на твърде много или твърде малко вода. Като цяло трябва да използвате 1 чаша вода за всяка чаша сух ориз. Въпреки това, някои видове ориз, като дългозърнест или кафяв, може да изискват различно съотношение. Винаги четете инструкциите на опаковката, за да сте сигурни, че използвате правилното количество вода.

Пропускане на солта

Солта не само подобрява вкуса на ориза, но също така помага за омекване на зърната чрез дехидратиране на повърхността им. Когато варите ориз, добавете ¾ чаена лъжичка сол на 1 чаша вода. Можете леко да коригирате количеството според вашите предпочитания.

Варене на ориза на силен огън

Високата температура може да накара ориза да се слепи. За да предотвратите това, гответе го на среден огън, като го покриете с капак и оставите да къкри.

Не изплаквате на ориза преди готвене

Много хора пропускат стъпката на изплакване на ориза преди готвене. Това може да доведе до лепкав ориз, тъй като нишестето остава върху зърната. За да избегнете това, изплакнете го под студена вода, докато тя стане бистра. Това премахва излишното нишесте и помага за равномерното сваряване на ориза.

Не проверяване на готовността на ориза

Дори с помощта на оризова печка или автоматична тенджера под налягане е важно да проверите ориза за готовност. Зърната трябва да са меки и центърът им да е напълно бял. Ако видите бяло връхче в центъра на зърното, то все още се нуждае от готвене.

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay