Нещастната любов предизвиква физическа болка

Любовта изгаря и боли... буквално

Нещастната любов предизвиква физическа болка

Учените потвърдиха това, което всеки нещастно влюбен е изпитвал на собствения си гръб, разказва CNN.

 

Изоставеният от партньора изпитва същия тип болка като от изгаряне от вряла чаша кафе, защото мозъкът в случая активира едни и същи центрове.

 

От изследването, извършено с ядрено-магнитен резонас и проведено от психолога Итън Крос от Мичиганския университет, става ясно, че човешкият мозък не прави голяма разлика между физическата и любовната травма. 

Екипът на учения изследвал 21 мъже и 19 жени, които нямали оплаквания от хронични болки и психически заболявания. Всички те обаче били изоставени от любимия човек през последните 6 месеца. 

На доброволците умишлено била причинявана физическа болка от леко изгаряне, която била регистрирана от съответната апаратура. След това на изследваната група били показани снимки на зарязалите ги партньори. Нещастно влюбените трябвало да си спомнят и подробности от разлъката. Оказало се, че любовното отхвърляне активира две области на мозъка, където се генерира и усещането за физическа болка.

Изследването на Крос се следи с особен интерес от научната общност, защото повдига въпроса дали лечението на физическата болка може да облекчи психическата травма и обратния процес. 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay