Нещастният брак може буквално да разбие сърцето ви

Липсата на щастие в съвместния живот може да доведе до сърдечно-съдови проблеми

Нещастният брак може буквално да разбие сърцето ви

Според учени нещастният брак може да повиши опасността от инфаркт. С това откритие те доказват, че неприятностите във връзката могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Изследването, публикувано в списание Psychosomatic Medicine, показва, че хората, които не са щастливи в брака си, имат по-дебели каротидни артерии и при тях опасността от развитието на сърдечно-съдови болести е по-голяма.

Нещастният брак може буквално да разбие сърцето ви

Томас Камарк твърди, че приносът на проучването, на което е и ръководител, се състои в това, че доказва връзката между емоционалното и здравословното състояние на човека, която очевидно може да бъде открита дори през най-ранния етап от образуването на плака в каротидните артерии.

"Това откритие показва, че върху сърдечното състояние оказва влияние не само начинът, по който оценяваме връзката си, но и нивото на дълбоко емоционално взаимодействие с партньора, което намалява пропорционално с увеличаването на продължителността на връзката”, споделя още Камарк.

Нещастният брак може буквално да разбие сърцето ви

Резултатите сочат, че при двойките, които имат повече проблеми в брака си и съответно са по-нещастни от тези, които оценяват връзката си като "щастлива”, рискът от инфаркт или инсулт може да бъде с 8,5% по-висок. В изследването са взети предвид също и възрастта, полът, расата и образованието на участниците.

Д-р Наталия Джоузеф, която се включва в работата по проучването, казва, че при него има някои ограничения, защото получените данни са събрани наведнъж в един определен период от време.

Учените потвърджават за връзката, която съществува между нивото на щастие в брачния живот и сърдечните болести, но не стигат до заключението, че всъщност здравословните проблеми са причинени само и единствено от нещастния брак.

За още интересни материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 02.09.2014|15:16
Да бе, здравословното хранене и спорта и почивката въобще не влияят на здравето ни, но видиш ли брака - да. Сякаш това да се грижиш за себе си и за хората около теб няма значение. Отново опит да се заличи брака и въобще взаимоотношенията мъж - жена. Ако може само еднократни взаимоотношения и никаква близост и уязвимост между двойките, щото сърцето ще отиде, ама да го каляваш и да контролираш себе си и емоциите си... неее как, това е немислимо....нали винаги другите трябва да се променят според нашия свят, а ние никога. Ето нещо, което е по-трудно, но пък е по сладко ако го правим... Цитатът е от Библията... пробвайте се да замените любовта с вашето име и се пробвайте да го прилагате, пък след това да видим дали ще има такива статии за взаимоотношенията. "Любовта е дълготърпелива и милостива. Любовта не завижда, не се хвали, не се възгордява, не се държи неприлично, не търси изгода за себе си, не се раздразнява, не е злопаметна, не се радва на неправедността, но се радва на истината, понася всичко, вярва на всичко, надява се на всичко, издържа всичко. Любовта никога не престава."
6
Не е посочен 02.09.2014|15:14
Да бе, здравословното хранене и спорта и почивката въобще не влияят на здравето ни, но видиш ли брака - да. Сякаш това да се грижиш за себе си и за хората около теб няма значение. Отново опит да се заличи брака и въобще взаимоотношенията мъж - жена. Ако може само еднократни взаимоотношения и никаква близост и уязвимост между двойките, щото сърцето ще отиде, ама да го каляваш и да контролираш себе си и емоциите си... неее как, това е немислимо....нали винаги другите трябва да се променят според нашия свят, а ние никога. Ето нещо, което е по-трудно, но пък е по сладко ако го правим... Цитатът е от Библията... пробвайте се да замените любовта с вашето име и се пробвайте да го прилагата, пък след това да видим дали ще има такива статии за взаимоотношенията. "Любовта е дълготърпелива и милостива. Любовта не завижда, не се хвали, не се възгордява, не се държи неприлично, не търси изгода за себе си, не се раздразнява, не е злопаметна, не се радва на неправедността, но се радва на истината, понася всичко, вярва на всичко, надява се на всичко, издържа всичко. Любовта никога не престава."
5
Не е посочен 11.07.2014|16:39
Може да ни съсипе и за това от нещастния брак трябва бързо отърване
4
Не е посочен 10.07.2014|18:28
Като си нещастен тръгни си ..... това е моето мнение
3
Не е посочен 08.07.2014|20:28
Аз съм на същото мнение , не се ли разбират - развод .В противен случай мъчат и себе си и хората около тях
2
Не е посочен 08.07.2014|20:27
Когато хората не се разбират и не живеят добре не мога да разбера защо не се разделят ами се изтезават взаимно
1
Не е посочен 08.07.2014|19:52
Ако си нещастен просто се разведи ... не свършва живота с един развод
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay