Обогатете менюто си с полезните плевели

Обогатете менюто си с полезните плевели

Много диворастящи растения, които ние смятаме за ненужни плевели, могат да се употребяват за храна - да се готвят на супи, основно ястие или салати.

Предлагаме ви да разберете кои са полезните култури, които могат да живеят и в горота, и как чрез тях да обогатим менюто си с естествени храни.

От всички растения, на които ви съветваме да обърнете внимание, на първо място е копривата. Тя задължително трябва да бъде включена в менюто ви. Това растение съдържа практически всички незаменими киселини. И което е най-удивителното, по съдържание на ценни аминокиселини копривата се приближава до говеждото и свинското месо.

И супа, и салата

Трябва да знаете, че едни растения се употребяват както в свеж, така и в консервиран вид, а други само след предварителна обработка, което е свързано с нуждата да се премахнат от тях лютиви или силнодействащи активни вещества. За супи например можете да използвате растения, като верониката, ригана, креса, врабчови чревца, камбанката, копривата, липата, репея, слеза, краставичната трева, магарешкия бодил, тръстиката, листата от хрян, киселеца и др. Салатните растения са верониката, риган, ендивия, киселец, пълзяща детелина, глухарчета, иглики, тръстика и др.

Пийте от природата

От дивите растения можете да си направите и напитки. За чай можете да използвате вероника, риган, липа, курилски чай, киселец, калина и арония, коприва, малина, ягода, мента и пелин. Кафе можете да си приготвите от корените на двугодишна цикория и жълъди.

Щипка подправка

Много диворастящи треви и градински растения се използват като необичайно пикантни подправки. За тези цели се използват различни части на растения. Листата на всички ароматни треви могат да се използват за подправки. Сред тях са майоранът, розмаринът, риганът, чубрицата, пелинът и др. Листата на невена, камбанките и пелина е най-добре предварително да се изсушат. Листата на пелина имат много специфичен вкус. Те придават на храната не само своеобразен аромат, но и лека горчивина. Ако ги добавите към месо или птица, те ще придобият пикантен вкус на дивеч. Освен това те са незаменим компонент при приготвянето на домашни ликьори. От латинката и хвойната обикновено в качеството на подправка се използват плодовете. Сушени и наситнени, съцветията на вратигата напомнят вкуса на канелата.

Употребата на диви растения не само разширява асортимента на растителната храна, но и помага при някои заболявания. Брашното от корени на глухарчето, добавено в храната като щипка подправка, прекрасно извежда от организма радионуклеидите. Салатата от репей намалява болките в ставите при артрит. Амарантът съдържа много витамин Е, а спанакът и щирът – желязо и фосфор, затова те трябва да бъдат употребявани при остеопороза.

Така че не бързайте да изхвърляте плевелите в купа с компост. Дивите растения ще направят вашата трапеза по-разнообразна и полезна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay