Общото между витамин D и кръвната захар

Витамин D за кръвната захар

Общото между витамин D и кръвната захар

Консумация на кисело мляко, съдържащо витамин D, може да помогне на хората, страдащи от диабет да регулират кръвната си захар, според проучване, пише "Ройтерс".

 

90 възрастни, страдащи от диабет, са били разделени на три групи. На доброволците са раздадени напитки от кисело мляко. Едната група получила обикновено кисело мляко, другата - кисело мляко с допълнително съдържание на витамин D, а на третата е дадено кисело мляко с витамин D, но и калций.

 

След 12-та седмици учените открили забележително подобрение в нивата на кръвната захар в групата, която е консумирала кисело мляко, съдържащо витамин D, в сравнение с групата, на която е било дадено обикновеното кисело мляко, съобщават ирански учени, провели проучването.

 

Проучването показва, че витамин D има положителен ефект върху хората с диабет тип 2, казва д-р Анастасиос Питас, който не е част от проучването. Диабет тип 2 или т. нар. "захарен диабет" се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

 

Учените смятат, че витамин D може да помогне да се регулира чувствителността на организма към инсулина и производството му от панкреаса. През 1980-те години многобройни проучвания свързват витамин D с диабета, но други изследвания не намират никаква връзка между витамина и болестта.

 

Няколко изследвания тестват теорията като дават на хората витамин D и след това проследявайки как им действа,  сравняват показателите им с хора, които не са консумирали витамина.

 

В новото изследване 55 жени и 35 мъже били разделени на групи от по 30, както всички пили кисело мляко два пъти на ден. Обикновеното кисело мляко съдържа 150 милиграма калций, а подсиленото с витамин D кисело мляко има 500 по международните стандарти и 150 милиграма калций.

 

След три месеца, нивото на кръвна захар при хората, които са консумирали обикновено кисело мляко, се увеличила от 187 на 203 милиграма на децилитър кръв (мг / дл). При групата, която пила подсиленото с витамина кисело мляко, нивото на кръвната захар спаднала от 184 до около 172 мг / дл. Нивото на кръвната захар, при която се счита, че пациентът е болен от диабет, е 126 мг/дл.

 

Странно е, че нивото на кръвната захар на тези, които не са консумирали допълнително витамин D, се е влошило, казва Питас. Освен това хората, които пили подсиленото с витамина кисело мляко, отслабнали по време на проучването, а тези, които консумирали обикновеното кисело мляко, не променили теглото си.

 

Въпреки че разликата изглежда малка, е възможно витамин D да има ефект върху нивото на кръвната захар при пациентите. "Загубата на тегло от само себе си, независимо от какво е причинено, може да разреши проблема с диабета," твърдят учените, цитирани от "Ройтерс".

 

Важно е също да се отбележи, че консумацията на витамин D с кисело мляко и употребата му самостоятелно може да доведе до различни резултати.

 

Киселото мляко съдържа пробиотици, които ни помагат да усвояваме храната, така че те могат да бъдат от значение за диабетиците", обясни Питас.  Хората, болни от диабет тип 2, трябва да следват препоръката за дневна консумация на витамин D, препоръчват учените. Обаче все още не се потвърждава твърдението, че всички трябва да ядем кисело мляко, подсилено с витамин D.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay