Точно когато си помислихте, че кейлът е най-здравословната храна, позната на човека, се появява мнение, че прекалената му употреба може да бъде токсична.
Статия, поместена в изданието The Mother Jones, предполага, че консумацията на къдраво зеле обикновено води до ниски нива на талий, токсичен метал в кръвта, а това води до токсична умора, кожни проблеми, аритмии, чувствителност към глутен и лаймска болест.
Но кейл? Той е с ниско съдържание на калории и богат на калций и витамини от група В. Освен това, една доза отговаря на ежедневните ви нужди от витамини А и В. Изследванията дори предполагат, че екстрактът от къдраво зеле може да инхибира растежа на ракови клетки.
Статии като тази могат да бъдат много объркващи за широката публика. Но ето какво – всяко нещо в прекалено много количества може да бъде опасно. В крайна сметка твърде много вода може да причини опасно ниски нива на натрий, твърде много риба тон може да причини отравяне с живак, а при хора с проблеми с щитовидната жлеза твърде многото броколи могат да влошат симптомите. Но за повечето хора е много малко вероятно да хапват количество, което е дори близо до опасното, и много по-вероятно те да хапнат полезни хранителни вещества.
В случая на кейла, кореновата му система е пълна с талий, метал без мирис и вкус, открит в земята. Това обаче не е уникално за кейла. Талий бива открит още в зелен фасул, цвекло, зеле, маруля, лук, грах, репички, спанак, домати, ряпа и кресон. Талият се произвежда предимно от изгаряне и топене на въглища и след това попада във въздуха, водата и почвата. Той може да се абсорбира от растенията, а също така да се натрупа в риби и черупчести.
Но какво е твърде много? Тъй като няма реален начин да разберете дали вашето зеле е отглеждано в почвата с талий и каква ще бъде концентрацията в кръвта ви, така че е почни невъзможно да се определи определена граница на това колко зеленчуци да консумирате. Но както винаги, умереността е добро правило.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |