Във всяка кухня има десетки шишенца и пликчета с най-различни подправки. Доколко е ясен техният произход? Какво всъщност слагаме в ястията си? Няма как да дадем отговори на тези въпроси, защото все по-трудно се проследява произхода на тубичка кетчуп например. Да не говорим за съдържанието!
Ще ви върнем години назад, когато бабите на вашите баби все още не са пазарували в супермаркет с два стелажа подправки. Те са били достатъчно изобретателни, че да си направят от нищо - нещо. Ние пък ще модифицираме малко добре познатата рецепта.
По принцип пестилът представлява сварени сини сливи с малко захар, направени на пюре. Пюрето се разстила на тънък слой, докато изсъхне и спре да лепне. Месеци по-късно, когато вече няма сини сливи, децата го ядат като десерт. Е, поне така е било в миналото.
Днес при толкова десерти едва ли някой ще седне да си прави пестил за зимата. Но пък можете да опитате друг вариант, трябват ви само
3 кг сини сливи
3 кг джанки
Измийте ги и махнете костилките. Нарежете ги на дребни парченца и ги изсушете на слънце. Размачкайте ги и ще получите въпросния модерен пестил, който се използва като пикантна подправка. Може да добавяте по малко към супи и ястия, изискващи киселина. Поне ще знаете, че използвате нещо съвсем натурално, богато на витамин C и лишено от мазнини.
5 | 0 |