Палачинки и конфитюрите за тях

Има начин да създадем вкусен конфитюр или мармалад точно за 3 минути

Палачинки и конфитюрите за тях

Освен незабравими отпускарски моменти и приятни емоции на килограм, лятото ни предлага още нещо - да консервираме добро настроение, което да ни зарежда и в студените дни.

Изобилието на пресни плодове е неразделно свързано с чудесните конфитюри, които ни подслаждат през зимата. Чудните малки бурканчета пък навяват спомени от детството, когато нашите майки и баби варяха часове наред плодовата смес в огромен съд и накрая я затваряха с капачка, предпазваща зимнината от лакомниците.

Липсват ни тези мигове, а е повече от ясно, че ние, съвременните жени, няма как да намерим толкова много време за консервиране на плодовете. За съжаление, купешките продукти нямат допирни точки с онези, произведени у дома с любов.

Оказа се обаче, че има начин да създадем вкусен конфитюр или мармалад точно за 3 минути - по-бързо, отколкото стават готови любимите му дружки, палачинките.

Вдъхновени от темата на месеца "Гурме”, ще ви подшушнем две модерни рецепти за плодово изкушение в бурканче, които ни легнаха на сърце. Те се приготвят лесно, а и точно сега е сезонът на смокините и сините сливи, така че запретнете ръкави и оползотворете минимална част от времето си в името на сладкия живот.

Конфитюр от смокини и ананас с дъх на уиски

Необходими продукти
500 гр смокини
500 гр ананас
1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker
500 гр захар
1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
3 с.л. уиски (прибавянето на уиски намалява трайността на мармалада)

Начин на приготвяне
Изчистете и нарежете на дребни парченца измитите смокини. Изрежете горната част на ананаса заедно с листата, нарежете го на филийки и премахнете кората и вътрешната твърда част на всяко кръгче. Нарежете месото на ананаса на дребни парченца.

Смесете плодовете и лимонената киселина в подходящ за варене съд. Разбъркайте 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги прибавете към плодовете.

Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране, прибавете останалата захар. Мармаладът трябва да ври около 3–5 минути при непрекъснато бъркане. По желание можете да отстраните пяната.

Свалете мармалада от огъня, добавете уискито, разбъркайте добре и веднага го разпределете в предварително измити и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 минути.

Воала! Вече си имате чудесен плодов конфитюр. А може би пък бихте искали да си направите...

Ябълков конфитюр със сини сливи и ром

Тук технологията на приготвяне е подобна, само получената консистенция е малко по-различна. Конфитюрът е подходящ за всички любители на комбинациите между различни плодове. Уханието на ром и канела пък ще добави уют към зимните сутрини със закуска в леглото.

Необходими продукти
500 гр ябълки
500 гр сини сливи
1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1
500 гр захар
сока от половин лимон
2 бр пръчици канела
2 с.л. ром

Начин на приготвяне
Измийте ябълките и сините сливи, оставете ги да се отцедят и ги почистете от дръжките, семките и костилките. Обелете ябълките и ги полейте с изстискания половин лимон, за да не покафенеят.

Смелете сливите на пюре, а ябълките нарежете на дребни парченца. Поставете плодовете в подходящ съд за варене. Смесете съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 с 2 с.л. захар и го прибавете към плодовете. Добавете пръчиците канела и рома.

Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След това прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3–5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.

След това веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета, като отстраните пръчките канела. Затворете ги, обърнете с капачката надолу и ги оставете така около 5 мин.

Палачинки

И като заговорихме за палачинки, винаги сме свързвали приготвянето им със свръхестествените способности на великите готвачи, които ги обръщат във въздуха с лекота. Ала има как и ние да си направим, по доста по-лесен начин. Все пак гореспоменатите консервирани плодови вкусотии биха донесли наслада на всеки, стига да са сервирани в достойна компания.

Сместа за палачинки на Dr. Oetker гарантира успеха на това рисковано начинание. Няма вече палачинките ви да са накъсани, нито ще отделяте цял час, докато уцелите точната пропорция на продуктите в сместа. А калориите на 100 гр от готовия продукт също са доста изкушаващи - само 153.

Към готовата смес прибавете 450 мл мляко и разбъркайте добре. След това изпечете едно по едно чудните тестени изделия в тиган до златисто и ги сервирайте на любимите си хора, а защо не - и на себе си - в компанията на сладките изкушения, за които ви разказвахме досега. Ако пък сте жадни за още знания в областта на сладката, разгледайте тези чудесни рецепти за апетитни конфитюри и се оставете на плодовото вдъхновение да ви води.

16 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 07.08.2012|20:01
Аз обожавам домашно приготвени конфитюри от горски плодове, любимият ми е от малини и горски ягоди, няма такъв аромат!
13
Не е посочен 07.08.2012|17:40
Интересни сладка. Прияде ми се.
12
Не е посочен 07.08.2012|15:50
Обожавам и аз палачинките,но не ги обичам с конфитюр,а със соленичко,като сирене или лютеница
11
Не е посочен 07.08.2012|15:12
Уцелили сте сезона на бурканизацията с тези вкусни домашни конфитюри, които по никакъв начин не могат да се сравнят с купешките.
10
Не е посочен 07.08.2012|14:26
Хубави рецепти, но аз не обичам конфитюри, нито мармалади. Палачинките са ми най-вкусни с мед, топено сирене, шунка или кашкавал. А може и без нищо.
9
Не е посочен 07.08.2012|14:16
Много обичам да приготвям палачинки, любимото на децата, но определено не ги харесват с конфитюр, предпочитат ги с мед или течен шоколад:)
8
Не е посочен 07.08.2012|13:37
Интересни предложения,любителите на конфитюрите могат да се възползват и да спестят време
7
Не е посочен 07.08.2012|13:05
Ще си правя конфитюр явно! Много вкусно ми звучат всички! Ще име експериментиииии!
6
Не е посочен 07.08.2012|12:59
Много интересни рецепти за мармалад сте ни предложили :) Някои от тях звучат доста вкусно!
5
Не е посочен 07.08.2012|11:21
перфектната закуска , ама все нямам време за да си ги направя палачинките , а няма да успея да ги направя само за 3 минути :)
4
Не е посочен 07.08.2012|11:11
добре ,че не обичам да ям много палачинки , понеже са си и доста калорични , не мога да си го причиня :)
3
Не е посочен 07.08.2012|11:03
е точно за 3 минути ме съмнява :) , де да беше така , през 3 минути щях да си правя отново и отново :Д
2
Не е посочен 07.08.2012|10:56
мале , как ми се приядоха , не е истина , само вкусотии има в този сайт :)
1
Не е посочен 07.08.2012|10:50
обожавам палачинки , но не и с конфитюр :) . . може с някакъв шоколад :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay