Подути крака и бременност – твоите крака преди и след раждането

Подути крака и бременност – твоите крака преди и след раждането

Не можете да се вмъкнете в обувките си? Чувствате ли, че нещо не е наред с тялото ви? Въпреки че можете да загубите погледа върху стъпалата си, тъй като коремът ви расте с бързи обороти, бременността води до куп промени в тях.

В действителност, изследвания посочват, че бебето в корема ви може да повлияе на всичко – от размера на обувките ви до височината на дъгата на походката и дори риск от проблеми с краката като плантаренфасциит и подуване, благодарение на добавеното тегло и коктейла от множеството хормони, които бушуват в тялото ви.

Не се притеснявайте – има надежда за краката ви.

Чувствате, че краката ви са като балон. Те биха могли да бъдат. Един от най-често срещаните проблеми по време на бременност, свързан с краката, е подуването. Тази допълнителна течност в тялото, съчетана със забавеното й отвеждане нагоре в тялото, причинява отока в краката. Понякога подуването може да раздразни нерва, който отива от глезена към стъпалото ви, като причинява и спазми.

Ако имате прееклампсия, известна още като високо кръвно налягане по време на бременност, може особено да страдате от подуване, което обаче отминава след раждането. Лежането с крака нагоре или настрани или пиенето на вода може да помогне при симптомите. Ако се притеснявате за здравето си, звъннете на лекаря си.

Краката ви може да пораснат. С подуването идва и увеличаването на размера им. Релаксинът, хормон, който казва на меките тъкани (т.е. лигаменти) да се отпуснат и разхлабят, е отговорен за случващото се. Това се случва особено в тазовата област, за да позволи на бебето ви да излезе по-лесно. Но краката ви също са пълни с меки тъкани. Те също могат да се повлияят от омекотяващия ефект на релаксина. Ако тези промени настъпят и забележите, че краката ви все още са значително по-големи след раждането, вероятно няма да се върнете към по-малкия номер.

Вашата походка може да се промени. Центърът на тежестта ви се променя през цялата бременност. Ако забележите каквато и да е нова болка в краката или бедрата, вашите маратонки може да не са вече подходящи за вас. Отидете в специализиран магазин за обувки, където ще анализират походката ви и се погрижете да си закупите нов чифт. В края на краищата, промените в походката и грешният чифт обувки, могат да допринесат за много проблеми в краката. Болката продължава? Запишете си час при специалист.

Потенето се променя. Хормоните карат краката ви да се потят повече от преди, което води и до тяхното изсушаване. Повечето жени се концентрират върху хидратирането на наедряващия корем и бедра, но е важно да се уверите, че хидратирате достатъчно и краката си.

И не забравяйте да носите удобни обувки. Ако краката ви са подути, обуйте ги в удобни обувки, в противен случай може да се сдобиете с мазоли, мехури или други проблеми с кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay