Предимства на сусамовото олио

Предимства на сусамовото олио

Сусамовото олио днес се счита за едно от най-здравословните масла, пълно с основни хранителни вещества. То допринася за по-отчетливия вкус на храната и се комбинира добре с различни подправки.

Макар и вече по-достъпно на пазара, то се използва за определени ястия, а не като ежедневна опция. Какви са ползите от сусамовото масло.

  1. Маслото е висок източник на ненаситени мазнини. За разлика от животинското масло и маслото гхи, сусамовото съдържа предимно ненаситени мазнини. А именно тези мазнини не са врагове за сърцето. Ненаситените мазнини, особено полиненаситените мастни киселини, могат значително да намалят риска от коронарна болест на сърцето.
  2. Помага при ревматоиден артрит. Не се съобразявайте с количеството, защото сусамовите семена са мощна сила на витамини и минерали. Те са пълни с мед, цинк, магнезий, желязо и калций. Докато сусамовото масло може да не съдържа толкова хранителни вещества, колкото семената, тъй като някои количества се губят по време на процеса на извличане, то все още запазва много от полезните си свойства. Медта е известна и със своите противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на болката при артрит, подуване на ставите и укрепва костите.
  3. Страхотно е за кожата. Сусамовото масло се цени в източната медицина заради антибактериалните и противовъзпалителни свойства. Често се използва в козметични процедури за кожата, защото е отличен овлажнител, насърчава регенерацията на здравата кожа и се счита за естествен слънцезащитен продукт. Използва се широко като масажиращо масло поради затоплящите му свойства и способността на прониква дълбоко в кожата.
  4. Понижава кръвното налягане. Не без основание в древността сусамовото масло се използва често в готвенето. То понижава кръвното налягане, намалява липидната пероксидация и повишава антиоксидантния статус при пациенти с хипертония.
  5. То е антиоксидант. Сусамовото масло съдържа химично съединение, известно като лигнани, които често се срещат в растенията. Те са известни със своите уникални химични и физиологични свойства и се считат за мощен антиоксидант. Сусамовото масло съдържа още витамин Е, друг мощен антиоксидант. Поради тези причини не гранясва лесно и често се използва в различни козметични процедури.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay