Проверете дали нивата ви на стрес са твърде високи

Проверете дали нивата ви на стрес са твърде високи
unsplash

Изправен пред потенциална заплаха, мозъкът обикновено реагира чрез активиране на отговор "борба, бягство или замръзване", за да ви предпази. Чрез освобождаване на хормони тялото ви ви подготвя да направите всичко необходимо, за да ви запази живи.

Въпреки че този отговор е полезен по време на опасност, тялото ви понякога го използва прекомерно. И това може да причини стрес, причинявайки хаос на тялото и ума.

Различните хора понасят стреса по напълно различни начини. Например, един човек може да лежи буден през нощта, безсмислено превъртайки социалните мрежи, без да може да даде почивка на очите си. От друга страна, неговият партньор може да спи спокойно през нощта, но постоянно забравя ключовете си и да става невероятно раздразнителен около важни срокове.

Ето какво трябва да знаете за ефектите от реакцията на тялото ви "борба, бягство или замразяване" и как да облекчите стреса:

Как да разпознаете стреса

За да отчетат широк диапазон от това как стресът се представя при хората, лекарите разглеждат различни категории. Те включват промени в здравето, енергията, поведението и настроението. Разчитат на вашите собствени чувства и могат дори да обърнат внимание на симптоми, които може би никога не сте знаели, че са индикации за стрес.

Времето на вашите симптоми също може да помогне да се определят ситуациите или причините, които ви носят стрес. Или може би вашето безпокойство и разочарование са резултат от хронично състояние на емоционален стрес. Например, ако кръвното ви налягане се повиши след груб разговор с шефа ви, но бързо се върне към нормалното, може да изпитвате здравословна реакция на стрес.

Но ако непрекъснато повтаряте думите на шефа си в главата си и се фиксирате върху разговора дни по-късно, може да се борите с хроничен стрес.

Как стресът влияе на тялото?

Стресът е нормална част от ежедневието. Но когато вашият отговор "борба, бягство или замразяване" не се изключи, вашето здраве може да бъде засегнато. Трудностите често възникват в няколко ключови области - психологически, физически, поведенчески и междуличностни.

Психологически

Развитието на тревожност и депресия може да бъде причина за безпокойство. Може да изпитвате постоянно безпокойство, ако мозъкът ви винаги търси опасност. Или можете да започнете да се чувствате безнадеждно поради безкрайния страх. И двете чувства могат да причинят проблеми със съня, концентрацията и паметта поради претоварване с тревожни мисли.

Физически

Когато реакцията на тялото ви "бори се, бягай или замръзни" се активира, мозъкът ви освобождава кортизол, хормонът, който предизвиква прилив на адреналин. Може да почувствате сърцето си да бие бързо или да изпитате непреодолими пристъпи на енергия.

Но твърде много кортизол може да причини физически промени, като наддаване на тегло, високо кръвно налягане и проблеми с оралното здраве. Може също да изпитате пристъпи на съществуващи хронични здравословни състояния, като екзема и синдром на раздразнените черва.

Поведенчески

Тялото ви е умно. То знае, че да бъдеш под твърде много стрес не е добре за теб. Така че тялото ви може да жадува за неща, които му помагат да избяга от негативните чувства и да се отпусне. За съжаление това не винаги са най-здравословните начини за облекчаване на стреса.

Честите промени в поведението включват увеличаване на приема на алкохол или наркотици, консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати и други. Въпреки че тези дейности могат да осигурят незабавно облекчение от стреса, те могат също така да доведат до нови, дългосрочни здравословни проблеми.

Междуличностни

Забелязали ли сте някога, че търпението ви се изчерпва, когато наближавате важен краен срок? Е, понякога е необходимо спокойствие, за да бъдеш мил.

Мозъкът ви работи, за да ви предпази от стресори, а не непременно да бъде мил. Може да забележите повишена раздразнителност или гняв. Или в зависимост от темперамента ви, може да станете все по-зависими от хората и да търсите увереност или дори несъзнателно да отблъснете другите.

Здравословни начини за облекчаване на стреса

Въпреки че стресовите фактори могат да имат различни емоционални и физически ефекти върху тялото ви, има здравословни начини за облекчаване на тези негативни чувства.

Важно е да се отбележи, че мозъкът ви може да се бори с вас при отпускане. Когато мисли, че ви предпазва от опасност, тялото ви може да разпознае забавянето като допълнителна заплаха. Забележете колебанието, напомнете си, че няма непосредствена заплаха и опитайте няколко от следните средства за облекчаване на стреса.

Дайте си време и пространство

Оставянето на време на мозъка ви да се адаптира и да "излезе" от стресиращи дейности помага на вашата система да се регулира здравословно. Ако бързо прескачате между виртуални работни срещи и подготовка за обяд и след това към стресиращо телефонно обаждане, лесно е да станете тревожни.

Направете пауза, преди да отговорите на телефона си, дайте си пет минути, за да опитате малко дълбоко дишане между работата и семейното време, настройте аларма, която да ви напомня да се разтягате през целия ден и намерете начини да делегирате някои задачи. Всяко малко нещо може да помогне за разсейването на стреса.

Експериментирайте с неща, които успокояват ума ви

Може да са необходими опити и грешки, но намирането на техники, които намаляват стреса, може да бъде полезно при хроничен стрес. Може да опитате леки упражнения, бани с английска сол, упражнения за дълбоко дишане и медитации. Безсмислените дейности като оцветяване или ръкоделие също могат да помогнат за разсейването на мозъка ви от тревожните мисли.

Докато опитвате различни дейности, не забравяйте да следите кое работи и кое не. Можете да поддържате списък с полезни средства за облекчаване на стреса и да имате достъп до тях, когато е необходимо.

Намалете нещата, които подсилват вашата система

Консумирането на кофеин, алкохол и храни с високо съдържание на захар и скролването в социалните мрежи може да бъде изкушаващо, когато стресът е особено висок. Тези дейности могат да предложат краткотрайно развлечение и удоволствие. Въпреки това, дългосрочните последици често са повишена тревожност и лошо качество на съня.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay