Продават най-стария работещ телевизор на Острова

Работещ 75-годишен телевизор

Продават най-стария работещ телевизор на Острова

Телевизията вече е неразделна част от живота на съвременния човек и всяко домакинство има приемник. Плазмени, LCD, Full HD – видовете са толкова много, а технологията продължава да се усъвършенства.


Не винаги телевизията е била даденост, всъщност малко хора са разполагали с този лукс. А колкото и странно да звучи, има "оцелели" телевизори още от зората на това изкуство.


Най-старият действащ телевизионен приемник във Великобритания дори ще може да бъде закупен на търг, пише в. "Дейли телеграф". Апаратът е марка "Маркони", с 12-инчов кинескоп, и е бил закупен за 100 британски лири. Собственикът му трябва да е бил много горд, тъй като се е сдобил с него само седмица, след като започнало излъчването на сигнал в страната през 1936 година.


Щастливецът г-н Джей Би Дейвис имал възможност да гледа не повече от 180 минути телевизионна програма. Но всяко чудо за три дни – сградата Кристъл Палас, на която бил инсталиран първия предавател, изгоряла на 26 ноември. Точно три дни, след като Дейвис си купил апарата.


Предполага се, че телевизорът все още функционира по две причини. На първо място, в жилището на Дейвис имало сигнал чак 10 години по-късно. Още повече, тогава телевизионните програми не продължавали повече от един час на ден, и това удължило допълнително живота на приемника.


Първоначалната цена на старата вещ е 5 хиляди британски лири. Всъщност се очаква окончателната продажба да се осъществи за много повече пари, тъй като по света има повече цигулки "Страдивариус", отколкото работещи телевизори отпреди Втората световна война. А кой с пристрастяване към телевизията не би желал да има такава историческа находка...

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay