10 вегетариански храни, които съдържат повече желязо от месото

Да, възможно е

10 вегетариански храни, които съдържат повече желязо от месото

Независимо дали сте вегетарианец или бавно преминавате към диета без месо, важното е да консумирате много желязо. Препоръчителният прием на желязо за възрастни е 8-27 мг дневно. Като бременните жени и възрастните хора се нуждаят по повече желязо.

Макар че повечето хора препоръчват месо за получаване на повече желязо, има още много възможности за храни, богати на желязо. Тези 14 храни са изключително вкусни и полезни, тъй като съдържат много желязо.

1. Спанак

Тъмните зелени листни зеленчуци, особено спанакът, са изключително богати на желязо. Три чаши спанак съдържат около 18 мг желязо, това е повече, отколкото в една пържола.

2. Броколи

Броколите не само са богати на желязо, а и съдържат други ключови хранителни вещества като витамин К и магнезий, а също така и високо съдържание на витамин C, който помага за освояването на желязото.

3. Леща

Само една чаша леща има повече желязо от една пържола. Лещата е източник и на фибри, протеини и калий. Можете да я добавите към салатата си или да приготвите супа от нея.

4. Къдраво зеле

Три чаши къдраво зеле съдържат 3,6 мг желязо.

5. Печени картофи

1 изпечен картоф съдържа толкова желязо, колкото 3 порции пилешко месо. Добавете малко сметана, задушени броколи и разтопен кашкавал и се получава страхотна вечеря.

6. Сусам

Една супена лъжица сусам съдържа 1,3 мг желязо и е изключително лесно да го включите в менюто си.

7. Кашу

Всички ядки са източник на протеини и са страхотни за вегетарианците, но кашуто съдържа и много желязо.

8. Соя

Една чаша сготвена соя съдържа 8 и 9 мг желязо. Тези бобови растения също са добър източник на протеини. Не забравяйте да търсите органични соеви продукти.

9. Черен шоколад

Ползите на черния шоколад са безкрайни. Освен по-хубавата кожа, по-здравите зъби и намаляването на тревожността, черния шоколад е страхотен начин за набавяне на желязо.

10. Тофу

Има безброй рецепти за приготвяне на тофу, а и то е изключително вкусно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay