Патладжанът е главният герой на лятото. Широко използван в италианската кухня, той е предпочитан и у нас за приготвянето на бързи и лесни летни рецепти. Ето ви и 3 свежи идеи с този ароматен зеленчук!
Печени патладжани с доматен сос
Нарежете патладжаните на тънки резени и ги печете във фурната до златисто. В същото време, смесете доматен сос с малко подправки и чесън, както и щипка захар и го задушете в тенджера. Подредете патладжаните в подходящ съд и ги полейте със соса. Гответе на слаб огън за няколко минути и сервирайте. Гарнирайте със зелен лук и листенца магданоз или босилек.
Патладжани със зехтин и балсамов оцет
Нарежете патладжаните на кръгчета и ги изпечете на грил или на тиган с малко зехтин. След като патладжаните са готови, поръсете ги с балсамов оцет и сол. Поднесете ги като предястие или гарнитура към основното ястие.
Патладжанова мусака със сирене и босилек
Нарежете патладжаните на дълги резени и ги изпечете или задушете на тиган с малко зехтин или олио. Сложете патладжаните в подходящ съд и наредете върху тях нарязано на резени сирене и пресен босилек. Повторете слоевете докато изчерпате продуктите. Печете мусаката в предварително загрята фурна до златисто и сервирайте.
0 | 0 |