Елдата, известна още като гречка, е вид зърнена култура, която технически не е зърнено растение, тъй като не принадлежи към семейство Poaceae. Той е член на семейство Polygonaceae и е роден в Азия. Елдата е популярна алтернатива на пшеницата, тъй като е подходяща за хора с глутенова непоносимост. Богат източник на фибри, протеини и основни минерали като желязо, магнезий и фосфор, елдата предлага множество ползи за здравето. Често се използва в ястия, подобни на ориз, супи и каша, както и в хлябове, сладкиши и енергийни блокчета. Освен това елдата може лесно да се включи в веган или вегетарианска диета.
Ето три прости рецепти с елда, които можете да опитате:
Салата с елда и зеленчуци
- 1 чаша сварена елда
- 1 чаша варени зелен фасул
- 1 чаша чери домати, наполовина
- 1/2 чаша нарязан червен лук
- 1/2 чаша натрошено сирене фета
- 1/4 чаша нарязан пресен джоджен
- Сокът от 1 лимон
- 1/4 чаша зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
Смесете сварената елда, варения зелен фасул, чери доматите, червения лук и натрошеното сирене фета в голяма купа. Добавете нарязания пресен джоджен, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да комбинирате всички съставки. Сервирайте охладено като освежаваща лятна салата.
Елдени енергийни топчета
- 1 чаша сварена елда
- 1/2 чаша фъстъчено масло
- 1/4 чаша мед
- 1/2 чаша стафиди
- 1/2 чаша нарязани орехи
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1/2 чаша шоколадови чипове (по избор)
Инструкции:
Комбинирайте сварената елда, фъстъченото масло, меда, стафидите, орехите и екстракта от ванилия в купа. Разбъркайте добре, за да образувате тесто. Ако желаете, разбъркайте шоколадовите парченца. Оформете сместа на топки с размер на 1 инч и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Охладете енергийните топки в хладилник за поне 30 минути, преди да сервирате.
Елдена каша с плодове и ядки
- 1 чаша мляко (мляко или растително мляко)
- 1/2 чаша сварена елда
- 1/2 чаша смесени горски плодове (ягоди, боровинки, малини)
- 1/4 чаша нарязани бадеми
- 1 супена лъжица мед
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Инструкции:
Загрейте млякото в малка тенджера на среден огън. Добавете сварената елда, смесените горски плодове, нарязаните бадеми, меда, канелата и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре, за да комбинирате всички съставки. Оставете кашата леко да къкри за 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Сервирайте кашата топла или охладена като здравословна закуска или десерт.
0 | 0 |