Ето една проста рецепта за царевичен хляб, който можете да приготвите у дома:
Необходими продукти:
- 2 чаши царевично брашно
- 1 пакетче суха мая (2 1/4 чаени лъжички)
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 1/2 чаши топла вода
- 2 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете заедно царевичното брашно, сухата мая, захарта и солта. Добавете топлата вода и зехтина към сухите съставки и разбъркайте, докато се образува меко тесто. Ако тестото е твърде сухо, добавете още малко топла вода; ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно.
Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за около 5-7 минути или докато стане гладко и еластично. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с влажна кърпа или пластмасова обвивка и оставете да втаса на топло място за около 1-2 часа или докато удвои обема си.
След като тестото втаса, внимателно го преместете върху леко набрашнена повърхност и го оформете на кръгла форма. Поставете оформеното тесто в тава за печене, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене.
Направете няколко разреза с нож върху хляба, за да позволите на парата да излезе по време на печенето. Покрийте тавата с влажна кърпа и оставете хляба да почине за около 20-30 минути или докато започне да втасва отново.
Загрейте фурната до 375°F (190°C). Извадете хляба от хладилника и го поръсете с допълнително царевично брашно, ако е необходимо. Печете царевичния хляб за 35-40 минути или докато стане златистокафяв и звучи кух, когато се почука по дъното. Ако започнете да виждате сухи петна по върха на хляба, покрийте го с фолио, за да предотвратите изгаряне.
Извадете готовия царевичен хляб от фурната и го оставете да изстине върху решетка преди сервиране. Насладете се на вашия домашен царевичен хляб!
0 | 0 |