Яденето на зеленчуци е много полезно. Погрешно се смята, обаче, че всички зеленчуци са полезни само в сурово състояние. Много от тях са по-здравословни, когато се сготвят.
Домати
Доматите трябва да бъдат готвени, ако искате да се възползвате от ликопена, който е антиоксидант и противовъзпалително средство. Той се намира в дебелата кожа на домата и затова, когато се яде в сурово състояние, получаваме само 4% от него.
Моркови
Нивата на бета-каротина - антиоксидант, който тялото превръща във витамин А, се увеличават, когато морковите се сготвят.
Спанак
Той е богат на фолиева киселина, която спомага за поддържането на надбъбречната и нервната система. За да извлечете максимално повече фолиева киселина от него, го приготвяйте на пара.
Аспержи
Ако искате да се възползвате от хранителните стойности на аспержите, трябва да ги сготвите.
Зеле
Зелето може да понижава холестерола, но това важи само когато се сготви.
Броколи
Когато се сготви, то произвежда индол - съединение, което помага да убие преканцериозни клетки.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |