За разлика от рафинираните зърна, които съдържат само ендоспермата (или нишестената среда) на зърното, пълнозърнестите храни съдържат и зародиша (където ще намерите повечето хранителни вещества) и триците (външния корпус). Един отличен източник на фибри и основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, калций, селен, желязо и цинк, в зависимост от зърното.
Киноата стана много модерна напоследък, но колкото и да е вкусна, не можете да ядете само киноа. Ще ви представим 6 зърна от древността, на които си струва да дадете шанс.
Farro
Той също е отличен източник на магнезий (120 милиграма, или около една трета от препоръчителната дневна доза (RDA)) и желязо. Със страхотния си вкус, той е вкусно допълнение към супи и ястия.
Калории: 400
Протеин: 14 грама
Карби: 74 грама
Влакна: 14 грама
Желязо: 3 милиграма
Булгур
Булгурът е толкова лек и вкусен. Освен това е с високо съдържание на минерали като манган (1,1 милиграма), магнезий (58 милиграма) и желязо.
Калории: 151
Протеин: 5,6 грама
Въглехидрати: 33,8 грама
Влакна: 8.2 грама
Желязо: 1,75 милиграма
Сорго
Соргото има страхотен вкус. Повечето от реколтата се превръща в храна за животни или се използва за биоразградими опаковки, но се увеличава популярността й като храна. Соргото е най-често използвано като брашно за производство на хляб, който не съдържат глутен.
Калории: 360
Протеин: 10 грама
Въглехидрати: 72 грама
Влакна: 10 грама
Желязо: 3,6 милиграма
Пшенични зърна
Ние всички познаваме плодовете от пшеница в основата им: пълнозърнесто брашно. Това древно непокътнато зърно, обаче, съдържа всички части на житото, включително триците, зародиша и ендосперма.
Калории: 280
Протеин: 9 грама
Въглехидрати: 62 грама
Влакна: 10 грама
Желязо: 2,3 милиграма
Африканско житно растение
Ако сте яли в етиопски ресторант, вероятно сте опитали Teff. Заедно със соргото, брашното се използва за направата на гъбестия етиопски плодов хляб. Без глутен и с високо съдържание на калций (123 милиграма на чаша), Teff също така обслужва почти една трета от дневните нужди от желязо.
Калории: 255
Протеин: 9,75 грама
Карби: 50 грама
Влакна: 7.1 грама
Желязо: 5.2 милиграма
Спелта
По-богата на протеин, отколкото пшеницата и по-бедна на глутен, спелтата осигурява и почти една трета от дневния ви фосфор (291 милиграма), както и почти една четвърт от нуждите ви от мед (0,4 милиграма) за хранене. Често ще видите спелта под формата на брашно.
Калории: 246
Протеин: 10,7 грама
Карби: 51 грама
Влакна: 7.6 грама
Желязо: 3,4 милиграма
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |