7 вида риба, които не бива да ядете

Вижте кои са те

7 вида риба, които не бива да ядете

Всички знаем, че рибата е вкусна и здравословна. Има някои риби обаче, които повече ще ви навредят, отколкото ще ви помогнат. Избягвайте тези 9 вида риба или поне ги консумирайте по-рядко. Пазете се!

Вносен сом 

Сомът може да порасне до внушителен размер. За да ускрят растежа, много рибари хранят рибата с хормони. Това важи за рибите от азиатските страни. Сомовете, които живеят на свобода, са по-полезни. 

Скумрия 

Скумрия съдържа живак, който не се изчиства, а се натрупва в човешкото тяло, причинявайки различни заболявания. Атлантическата скумрия е най-малко опасната в това отношение и можете да ядете толкова, колкото искате.

Риба тон

Рибата тон съдържа много живак, особено черната и червената. Освен това в магазините има много малко свободно отглеждана риба тон, защото е почти изчезнала. Всички риби идват от ферми, където се хранят с антибиотици и хормони. 

Тилапия

В тилапията няма много полезни мастни киселини, но концентрациите на вредни мазнини в нея са почти толкова високи, колкото в свинската мас. Излишната консумация на тази риба води до повишаване нивата на холестерола и прави тялото по-чувствително към алергени. 

Змиорка

Змиорките имат много мазнини и по този начин лесно усвояват промишлени и селскостопански отпадъци във водата. Американските видове имат най-високо ниво на такава интоксикация. Европейските змиорки също са известни като заразени с големи количества живак.

Пангасиус

Повечето от пангасиите, които виждаме в нашите магазини, са донесени от Виетнам, а именно от река Меконг, която се смята за един от най-замърсените водни басейни в света. Освен това филето от пангасиус съдържа повишено ниво на нитрофуразона и полифосфатите (канцерогени). 

Лаврак

Лавракът съдържа достатъчно количество живак. Понякога, особено когато се използва като филе, вместо лаврак получавате пангасиус или някаква друга по-евтина риба. 

Как да изберете риба 

Прясната риба има лъскави люспи и ясни очи. Вземете рибата в ръката си. Ако опашката й леко увисне надолу, значи рибата е стара. Сухите перки и замъглени очи също сочат, че рибата е стара. 

Когато купувате жива риба, уверете се, че водата е чиста. Изберете рибата, която е по-близо до дъното, отколкото до повърхността. 

Ако хващате рибата сами, първо проверете водата за живак. Това става лесно, ако имате живачен анализатор. 

Когато купувате сьомга, изберете парчета с бели нишки: ако парчето е напълно червено, вероятно е боядисано. Също така, не вземайте риба, която има ярки петна по кожата й: тя е уловена по време на сезона на хвърляне на хайвера. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay