Агавето е естествен подсладител, но по-здравословно ли е от захарта?

Агавето е естествен подсладител, но по-здравословно ли е от захарта?
unsplash

Агаве наскоро се превърна в модерна дума в света на храната. Хората слагат сироп от агаве в смутита, използват го като заместител на захарта за печене на десерти и дори го поливат върху палачинки и овесени ядки като кленов сироп.

Но какво е това, откъде идва и наистина ли е толкова здравословно в сравнение с другите подсладители? Краткият отговор: Малко по-сложно е от просто "да" или "не". 

Какво е агаве?

Когато повечето хора казват думата агаве, те всъщност говорят за сироп от агаве - което е сладкото нещо, на което хората не могат да се наситят. Сиропът от агаве - понякога неправилно наричан нектар от агаве - е подсладител, получен от растението агаве, бодливо сочно растение от Северна и Южна Америка.

Разкъсайте растение агаве и ще намерите доста сок. Този сок може да бъде събран и превърнат в сироп от агаве или текила, в зависимост от това как се работи с него. (Да - сиропът от агаве и текилата идват от едно и също растение!)
За да създадете сироп от агаве, който бихте използвали като подсладител, сокът се нагрява, докато захарите му се концентрират и текстурата му стане много по-течна. (Ако някога сте опитвали да слагате агаве върху палачинките си, знаете, че тече много по-бързо от кленовия сироп.)

Хранителни ползи от агаве

Основното предимство на агавето е, че има нисък гликемичен индекс, особено в сравнение с други често използвани подсладители. Гликемичният индекс класира въглехидратите по скала от 0 до 100 въз основа на това колко бързо и колко повишават нивата на кръвната захар след хранене. 

За справка, захарта има гликемичен индекс около 63, медът има 58, а кленовият сироп- 54,1. Сиропът от агаве, от друга страна, има гликемичен индекс между 10-27,2. 

Както можете да видите, гликемичният индекс на сиропа от агаве е много по-нисък, което означава, че е вероятно да повлияе по-малко на кръвната ви захар от другите сладки вещества. 

Храните с висок гликемичен индекс, като белия хляб, се усвояват бързо и причиняват значителни колебания в кръвната захар. 

Защо трябва да ни интересува колко висок е гликемичният индекс на храната?

От една страна, този показател може да бъде изключително важен за хората с диабет. Диабетът е здравословно състояние, характеризиращо се с твърде високи нива на кръвната захар, така че включва почти постоянно регулиране на кръвната захар. Като се има предвид това, има смисъл някой с диабет да се интересува как определени храни ще повлияят на нивата на кръвната му захар.

Но гликемичният индекс също може да бъде полезен за почти всеки. Когато ядем, телата ни отделят хормон, наречен инсулин. Този хормон работи за превръщането на глюкозата (вид захар, намираща се в храната) в енергия. Всеки излишък от глюкоза - т.е. глюкоза, която не се превръща незабавно в енергия - се съхранява в мазнини, за да се използва по-късно като енергия.

Колкото по-високо е съдържанието на глюкоза в дадена храна, толкова по-високо повишава нивата на кръвната захар. Така че храните с по-високо съдържание на глюкоза обикновено имат по-висок гликемичен индекс. Тя добавя, че храните с високо съдържание на глюкоза също могат да бъдат трудни за обработка от тялото ни.

С течение на времето това може да изтощи способността на тялото ни да преработва глюкозата на първо място, да доведе до желание за захар и зависимост, да повлияе на настроението и енергийните нива и много други.

Продължителното ядене на храни с високо съдържание на захар може да изтощи способността на тялото да метаболизира глюкозата с инсулин. Това е свързано с диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни заболявания - наред с други състояния.

Какви са недостатъците на агавето?

Недостатъкът на агавето? Докато агавето е с ниско съдържание на глюкоза, то е с високо съдържание на фруктоза - различен вид захар. Храните обикновено се състоят от три вида захар: глюкоза, фруктоза и захароза. Глюкозата е проста захар, която изгражда въглехидратите, така че често ще я намерите в богати на въглехидрати храни (като паста, хляб и зърнени храни). Фруктозата е проста захар, намираща се в плодовете и растенията (като агаве), а захарозата се състои както от глюкоза, така и от фруктоза. 

Глюкозата е най-важната форма на захар за нашите тела. Структурата ѝ я прави лесна за разпадане и метаболизиране. Това означава, че глюкозата е първата захар, към която тялото ни се обръща, когато се нуждае от енергия. 

Фруктозата, различен вид захар, не се метаболизира толкова лесно. Тя трябва да бъде изпратена до черния дроб, където ще бъде превърната в глюкоза, която след това може да се използва като енергия. Тъй като този процес отнема малко повече време, фруктозата е по-малко вероятно да повлияе на кръвната ви захар, отколкото глюкозата.

Въпреки че това означава, че храните с високо съдържание на фруктоза (като агаве) са склонни да имат по-нисък гликемичен индекс от тези с високо съдържание на глюкоза, това не означава непременно, че са по-здравословни.

Вярно е, че фруктозата оказва по-малко влияние върху незабавната кръвна захар, тъй като тялото не може да я използва веднага. Излишният прием на фруктоза също е свързан с метаболитни заболявания, стомашно-чревни заболявания, инсулинова резистентност и здравословни проблеми. 

С други думи, твърде много глюкоза може да е лошо нещо, но твърде много фруктоза също е лошо нещо. Важно е да запомните, че независимо дали консумирате фруктоза или глюкоза, вие все още консумирате захар. 

В крайна сметка: По-добро ли е агавето от захарта?

Въпреки че има ниска стойност на ГИ, агавето трябва да се третира по същия начин, както бихте третирали всяка друга захар – в умерени количества. Твърде много захар не е добро нещо - и това е вярно, независимо дали типът захар, който консумирате, е с високо съдържание на глюкоза или фруктоза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay