Да, можете да отслабнете, без да се отказвате от белия хляб и пастата

Не обичате пълнозърнест хляб? Всичко е наред!

Когато искате да отслабнете, всичко "бяло" е изключено. Белият хляб е зло, кафявият ориз е най-добър, а ако искате паста, най-добре е да е пълнозърнеста.

Белите, рафинирани зърна са с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на обикновени захари, заплашващи да повишат нивата на кръвната захар и нивата на инсулина, съхраняващи мазнините. Не е точно суперхрана за отслабване.

Но повечето хора обожават бял хляб и тестени храни и отказването от тях им се струва непосилно. За щастие, не се налага да го правите. Важно е да запомните, че никоя храна сама по себе си, няма да ви попречи да отслабнете.

Така че, ако наистина обичате хляб и паста не се отказвайте от тях. Просто трябва да имате правилния подход.

Обръщайте внимание на калориите

Преброяването на калориите побърква повечето жени, но то е важно, когато се опитвате да постигнете калоричен дефицит, необходим за отслабване. Средно голямо парче бял хляб съдържа приблизително 75 калории и 15 грама въглехидрати. Най-балансираните диети за отслабване препоръчват да се вземат около 40% от дневните ви калории от въглехидрати. Ако ядете, да речем, 1800 калории на ден, това работи на около 180 грама дневно въглехидрати. 

Съчетавайте протеини с мазнини

Белият хляб може да не е особено богат на калории, но тялото абсорбира нишестените храни сравнително бързо, което може да доведе до захар в кръвта и инсулин. Резултатът: съхранение на мазнини и цикъл на апетита. Вашият ход: Съчетавайте белия хляб или макаронените изделия с някои протеини, мазнини и фибри, за да забавите усвояването на въглехидратите от тялото и освобождаването на захар в кръвта. При приготвянето на тестени изделия или сандвич, избирайте протеинови източници като месо, пиле, яйца, тофу, грах, боб, леща и нахут. Последните две са богати и на фибри. Големи източници на мазнини, подходящи за паста и сандвич, включват авокадо, ядки, сирене, семена и зехтин.

Опитайте да ядете половин порции


Опитайте да смесвате бели макаронени изделия с пълнозърнести макаронени изделия. Ако направите половин порция паста, която обичате, плюс половин порция пълнозърнеста паста, няма да трябва да се отказвате от  вкуса, а ще получите хранителните вещества и фибри. Освен това, може дори да започнете да харесвате пълнозърнести макаронени изделия.

Внимавайте с количествата

Първоначално се фокусирайте върху количествата. Например, една стандартна порция тестени изделия се равнява на една чаша (варени) и обикновено възлиза на около 220 калории и 45 грама въглехидрати. Повечето жени ядат много повече!

По-малка паста

Когато решите да ядете паста, заложете на по-малките фигурки паста, които ще накарат порцията ви да изглелжда по-голяма, без всъщност да е по-голяма.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay