Мит ли е, че зехтинът става токсичен при нагряване?

Мит ли е, че зехтинът става токсичен при нагряване?
Canva

Всички сме чували, че не трябва да готвим със зехтин, защото става токсичен при виски температури. Но от друга страна, в кулинарните предавания, водещите редовно използват зехтин като по-здравословна алтернатива на рафинираното слънчгледово олио.

Къде е истината тогава? Готови ли сте да разберете?

Мит е, че зехтинът става канцергенен и токсичен при термична обработка. Зехтинът, особено този, което е екстра върджин, съдържа множество ползотворни съставки и антиоксиданти, които могат да издържат на термичната обработка при готвене на умерени температури.

Въпреки това, когато зехтинът бъде изложен на високи градуси за продължителен период от време или при повторно използване за готвене, може да започне да се разгражда и да изгаря. Този процес може да доведе до образуването на нежелани съединения, като например алдехиди и пероксиди, които могат да имат негативни въздействия върху здравето.

Затова, когато използвате зехтин за готвене, е препоръчително да го използвате при по-ниски температури и да избягвате прекалено горещата и продължителна термична обработка. За високи температури, където е необходимо по-устойчиво масло, могат да се използват по-стабилни такива като кокосово или канола.

В общи линии, зехтинът може да бъде част от здравословната диета, ако се използва правилно при готвене.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay