Ревенът- защо е полезен и как да го консумираме

Малко повече за това растение

Ревенът- защо е полезен и как да го консумираме

Ревенът представлява широколистно растение, което има право стебло, достигащо до 2 метра. Ревенът, понякога наричан равен е в едно и също семейство с киселец – семейство Лападови. Има големи декоративни листа и огромни месести стебла, с червени, бели или розови цветове. 

Използват се само стеблата. Използваемата част на ревена съдържа голямо количество минерални вещества, пектин, нишесте и танини. Ревенът е много богат на витамини от В групата, витамин С, каротин, калций, натрий, желязо и фосфор.

Съхранявайте ревена в политиленова торбичка в отделението за плодове и зеленчуци на хладилник. Ако искате да го запазите за зимните месеци, въобще не се притеснявайте. Просто го нарежете и го поставете в плик във фризера. Така се съхраняват и голяма част от неговите хранителни вещества.

Ревенът има специфичен кисел вкус, което го прави идеален за сок и различни ободряващи напитки. Все пак трябва да се отбележи, че за да се убие малко от вкуса му, трябва да почти винаги да се комбинира със захар. Дръжките на ревена са малко жилави в суров вид, поради което изискват задушаване около 10 минути.

Съчетава се много добре с ванилия.

Ревенът се използва при приготвянето на някои плодови вина. Не се притеснявайте да добавяте ревена в своите свежи салати, комбинирайте го смело с кисело мляко и джинджифил. Опитните кулинари твърдят, че комбинацията от ягоди и ревен е изключително вкусна. Ситно нарязаният ревен се използва за овкусяване на чорби, вместо лимонена киселина и оцет. От ревена може да се направи и вкусна плънка за пирог. Листата от ревен се използват и като подправка в рибната индустрия.

Ревенът се използва за лечение на гастрит и подобряване на храносмилането. Той засилва апетита и подобрява перисталтиката на червата, което води до пречистване на организма. Ревенът стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок, което ускорява процесите на обмяна на веществата. Ревенът е чудесно средство в борбата срещу затлъстяване. Постига добри резултати и при възпаление и пясък в бъбреците, както и при анемията.

Засилването на храносмилателната мускулатура се извършва чрез приемането на 0.10 г стрити на прах корени от ревен.

Слабителният ефект на ревена се постига с прием на 0.50 г, а ако искате да използвате ревена като очистително средство – консумирайте до 3 г. Корените от ревен са включени в много препарати със слабително действие.

Внимание! Хората с подагра и чернодробни заболявания не бива да консумират ревен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay