10 от чудесата на света, изработени от човешка ръка

10 чудеса, създадени от човека

Чудесата на природата са безброй и със сигурност няма човешко око, което да е виждало абсолютно всичките. Има друг вид чудеса обаче, които са не по-малко любопитни от природните, но са създадени от човешка ръка.

 

Бурж Халифа

Ако сложите Айфеловата кула на върха на Empire State Building, те пак няма да са по-високи от този знаменит небостъргач, който бе открит през януари 2010 г. Най-високата сграда в света се намира в Дубай, а височината й е 828 метра. Построяването на Бурж Халифа върна рекорда за най-висока конструкция в света в Близкия Изток, където той се държа в продължение на четири хилядолетия от Хеопсовате пирамида, преди да бъде надминат през 1 311 г. от Линкълнската катедрала в Европа.

Сградата има 160 етажа и държи рекорда и за най-бърз асансьор, както и за най-висока джамия, най-висок нощен клуб и най-висок плувен басейн.

 

Oasis of the Seas

Най-големият туристически кораб в света е пет пъти по-голям от "Титаник" и струва 1,5 милиарда щатски долара. Oasis of the Seas се простира на 20 етажа и има седем квартала, ледена пързалка, голф игрище и 750-местен открит амфитеатър. Разполага с 2700 каюти и 487 луксозни апартамента като може да приюти 6300 пътници и 2100 члена екипаж. Има също четири басейна, младежки зони с тематични паркове и детски градини, 10 спа-центъра, симулатор за сърфисти, многобройни ресторанти, барове, пицарии, магазини, театри, кино-салони, стени за скално катерене, волейболни и баскетболни игрища и най-големия плаващ парк - цял етаж от 2000 кв.м. с тропическа растителност, включително палмови дървета и лози, част от общо 12 000 растения на борда.

 

Международната космическа станция

Международната космическа станция е съвместен проект на няколко космически агенции. Обикаля орбитата на Земята от ноември 2000 г. и прави една пълна обиколка на всеки 92 минути. Станцията приема и туристи, стига те да могат да си позволят сметката от 25 млн. долара за двупосочен билет. До сега това са направили само 6 души, но тази бройка ще се увеличава, тъй като все повече компании започват да предлагат космически туризъм. Първата сватба в космоса стана факт именно на Международната станция, когато космонавтът Юри Маленченко се ожени от космоса за Екатерина Димитрева, която се намираше в Тексас.

 

Мостът Акаши-Кайкио

Свързва японския град Кобе с остров Аважи. Още с откриването му през 1998 г. става известен като най-дългият висящ мост в света - цялата му дължина е 3911 метра. Състои се от 3 отсечки - централната е дълга 1991 метра, а всяка от другите две е по 960 метра. Преди построяването на моста опасният воден маршрут е бил минаван от фериботи. През 1955 г. два ферибота потъват при буря и загиват 168 деца. Днес това не може да се случи, защото съоръжението е така проектирано и изградено, че да издържа ветрове до 286 км/ч., земетресения до 8.5 по скалата на Рихтер и силни морски течения.

 

Henderson Waves (Вълните на Хендерсън)

Това пък е най-високият пешеходен мост, намира се в Сингапур. Висок е 36 метра - колкото 12-етажна сграда и се извива като змия по Henderson Road. Мостът бе открит през 2008 г. и кръстен на името на главния му архитект. Отстрани на шосейната линия се извиват седем метални цилиндри, които се издигат и спускат, наподобявайки вълни. В тях има пейки и те изпълняват функциите на място за почивка за пешеходци. Мостът свързва два от най-красивите паркове в столицата на Сингапур и е дълъг около 300 метра. Той вече е една от местните забележителности на града.

 

Панамски канал

Панамският канал е един от най-трудните инженерни проекти в света. Свързва Тихия океан с Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка. Той е с дължина 81.6 км., дълбочина 12.5 м., широчина 150 м. и е съоръжен с 3 двойки шлюзове. За едно денонощие се прекосява от 48 кораба. Първата документирана идея за построяването на канала е отправена до крал Карл V през 1524 г. Строителството бе започнато от Франция през 1880 г. и завършено от САЩ през 1914 г. То е съпътствано от множество политически и технически проблеми, загиват хиляди работници. 

 

Тунелът под Ла Манш

Тунелът под протока Ла Манш е дълъг 50 км. и свързва френския град Кале и британския Фолкстоун. Това тунелът с  най-дългата подводна част в света и вторият по големина, след японския Сейкан. Предназначен е единствено за железопътен транспорт и се състои от 3 отделни тръби - две активни (по една за всяка посока на движение) и една аварийна. По него преминават влакови композиции, които се товарят с автомобили, автобуси и камиони. Скоростта за движение в тунела е 160 км/час, а времето за едно преминаване е 35 минути.

 

Платформата на Willis Tower

Ако се страхувате от височините - това не е атракцията за вас. Сградата Willis Tower в Чикаго, която бе известна доскоро като Sears Tower преди две години отвори няколко балкона от 103-ия си етаж. Те са изцяло от стъкло, включително пода, и любителите на силните усещания могат да влязат в тях и да се чувстват почти във въздуха. Гледката към града е умопомрачителна, а точно отдолу се простира реката на Чикаго.

 

Palm Jumeirah

Палм Джумейра е изкуствен остров, построен в Дубай. Toй е толкова голям, че може да бъде видян от Международната космическа станция. Този изкуствен полуостров протяга в морето своите 17 листа, върху които са разположени луксозни вили и прекрасен плаж. Изграждането на Палм разширява бреговата ивица на Дубай с цели 78 километра - 78 километра луксозни възможности за почивка.

 

Grand Canyon Skywalk

Неповторимата тераса на ръба на каньона разкрива спираща дъха гледка. Това уникално постижение на строителството и архитектурата се извисява на 1219 метра над река Колорадо. Конструкцията на висящата стъклена тераса, наподобяваща подкова, представлява платформа, прикрепена към скалите, без друга видима подпора. Архитектурният феномен позволява на туристите да се насладят на всичките чудеса на каньона, oт живите му и разнолики цветове до каменните фигури в скалите. Платформата е доста издръжлива - може да понесе тежест до 31 000 килограма и да устои на вятър със скорост над 160 км/час.

83 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay