Защо по време на път винаги съм в цикъл?

Защо по време на път винаги съм в цикъл?

Всеки път. Всеки път, докато съм барикадирана в тоалетната, забивам глава в чантата си и се моля да открия тампон. Самолетът се приготвя за излитане и за мен настъпва ужасът – ще се кача на 12-часов полет от Берлин до Сингапур и цикълът ми реши да ме изненада – отново.

Като че ли винаги месечният ми цикъл идва неочаквано, когато пътувам. След като избрах хормонална спирала (обичам я) и цяла година се борих ту с обилно кървене, ту с периодични зацапвания, близо две години живях блажено без цикъл. Но когато той се появява, в доста редки случаи, това са най-лошите за мен дни, тъй като се случва точно през този период да пътувам. Това се случва в две трети от случаите.

Аз съм писател-пътешественик, така че пътуването е нещо като моя работа. Последният най-запомнящ се случай беше, когато трябваше да прекарам 10-часов трансатлантически полет с тоалетна хартия, увита около бельото ми, страхувайки се да стана, за да не реши цикълът ми наистина да избухне. В един момент разбрах, че в тоалетната си имам тампони от най-малко пет различни страни, благодарение на спонтанните течения, които ме изненадват.

Оказва се, че цикълът по време на пътуване не е толкова необичаен. Стресът може да повлияе на редовния цикъл и дори на овулацията. Пътуването, дори до най-вълшебните дестинации, може да бъде минно поле от стресови фактори – странни графици за сън, съмнителни храни, луди кросове до летището. Тази нередовност на цикъла не е закон. Не е задължително да се случи всеки път, в който жената пътува.

Оказва се, че някои жени са по-податливи на тази ситуация от други. Контролът на раждаемостта, който използвате – или изберете да не ползвате, може да играе роля в тези периоди на изненада. Цикълът при жени, които не използват противозачатъчни хапчета или имат спирала, може да бъде засегнат от стреса при пътуване. Ако цикълът ви е нередовен, когато пътувате, но когато се върнете към обичайното си ежедневие, той се нормализира, вероятно всичко е наред. Но ако цикълът остане нередовен, след като спрете да пътувате, най-добре поговорете с вашия гинеколог. И ако цикълът ви спре напълно, не забравяйте да изключите бременността като причина.

За жени като мен, които ползват хормонална спирала, обаче, стресът при пътуване всъщност не трябва да причинява цикъл. Промените в хормона кортизол не предизвикват изведнъж поява на цикъл при жени с такава спирала. Хормоните в спиралата отчасти изтъняват лигавицата на матката, когато няма кървене, няма цикъл. Кортизолът няма да има ефект върху лигавицата и следователно не може да е причина за цикъл.

Това прави честия ми цикъл по време на пътуване аномалия. Може би е съвпадение. Но вероятно ще назнача час за лекар, за да съм сигурна, че всичко е наред. Междувременно съм разбрала, че всички тела са различни и че трябва винаги да си нося поне два тампона, когато тръгна на път.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay