Най-странните и безумни традиции по света

Някои от тях са забавни, други - ужасяващи

Най-странните и безумни традиции по света

В настоящия материал сме събрали само малка част от най-странните традиции по света. Хората, които ги практикуват, са готви да направят какво ли не в името на своите вярвания, като това включва понасяне на нечовешка болка или непочтително за нас изравяне на мъртъвци.

Други просто искат да се забавляват и са измислили нетрадиционен начин за целта - от бой с домати до преследване на пита кашкавал.

Общото между всички тях е, че са се превърнали в традиции, които се изпълняват с определна периодичност и предизикват най-различни чувства сред нас - погнуса, недоумение или просто забавление.

1. Пиърсингите на индуисткия фестивал "Тайпусам”

Най-странните и безумни традиции по света

За индуистите бог Муруган е покровител на воините и поетите. По време на религиозния празник "Тайпусам” те засвидетелстват почитта си към него, като правят пиърсинг на различни места по тялото си.

В един от щатите на Индия раждането на Муруган и победата му над Соорападман - духът на отмъщението, се празнува, като хората се пронизват с копие. Тези болезнени пиърсинги се правят на цялото тяло, включително и на езика.

С течение на времето ритуалите стават все по-брутални и кървави. Копията и куките се забиват в кръста и лицето, а някои по-религиозни участници дори дърпат товарни вагони с въжета, завързани за разкървавените им гърбове.

2. Ла Томатина

Най-странните и безумни традиции по света

Традиционният бой с домати се провежда от 1944/1945 г. в Испания. Сигналът, с който започва най-голямото замеряне с храна в света, е изстрел с водно оръдие. След това хиляди хора започват да  хвърлят един по друг домати, а събитието има една единствена цел - забавление.

След един час боят спира, а пожарни камиони почистват улиците, върху които има повече от 100 000 кг смачкани домати.

Не се знае как е започнала самата "Ла Томатина", но има много теории. Една от тях е, че традицията възниква като последица от случайното разсипване на домати от камион, замеряне с храна между приятели, залп от домати, който случайни минувачи хвърлят по време на карнавал и др.

3. Търкаляне на пита кашкавал по хълма Купър
Този обичай се провежда в Англия от две хилядолетия и подобно на "Ла Томатина" не се знае как е започнало всичко. Питата се хвърля по стръмен склон, а хората се състезават да я хванат. Това е доста трудно начинание, предвид скоростта, с която се търкаля тя.

Затова, ако никой не успее да я хване, за победител се счита този, който пръв премине финалната лента. Преследването на кашкавала по баира често е последвано от физически наранявания и необходимост от лекарска помощ.

Наградата за всичко това? Същата тази пита кашкавал.

3. Да си съберем мравки-куршуми

Най-странните и безумни традиции по света

Мравките-куршуми са известни още като насекомите с най-болезненото ужилване на света, сравнявано с болката от огнестрелна рана. На момчетата от бразилското племе Сатере-Мауе обаче им се налага да изпитат тази болка, за да докажат, че са мъже.

Когато узреят сексуално, момчетата тръгват из джунглата заедно с лекар, за да намерят такива мравки. След това лекарят дава на мравките билки, които ги замайват. Докато мравките спят, те биват поставяни в имровизирана вълнена ръкавица. Когато се събудят в капан, мравките-куршуми стават изключително агресивни.

Тук идва лошата част - момчетата трябват да пъхнат ръката си в ръкавицата и да я задържат за 10 минути. През това време изпълняват танц, за да разсеят мисълта си от непоносимата болка. А за да докажат, че са мъже, този ритуал трябва да бъде извършен 20 пъти.

4. Улвалуко
Още една традиция, свързана с възмъжаването. Ритуалът на обрязването е задължителен за младежите от етноса кхоса в Южноафриканската провинция Източен Кейп, ако искат "да се превърнат в мъже”.

За ритуала юношите са намазани с бяла глина, която има задачата "да ги пречисти”, и носят церемониални одеяла. След обрязването тамошният "хирург” извиква "Ти си мъж”, а момчето трябва да извика в отговор "Аз съм мъж”.

Следва фаза на уединение в хижа, по време на която приемът на някои храни е ограничен. Когато тази фаза приключи, момчетата се състезават до реката. Хижата и всичките им дотогавашни притежания се изгарят. След като се измият, те получават нови одеяла и започват да се наричат "amakwala”, тоест "нов мъж”.

Тъй като обрязванията не са извършвани от специалисти и се правят в много лоши хигиенични условия, много често те завършват с усложнения и са довели до смъртта на стотици млади момчета.

5. Погребалният ритуал на индианското племе Яномами
Когато член на племето умре, неговото тяло бива изгорено. Пепелта и останките от костите се прибавят към традиционната им бананова каша. След това хората от племето пият от тази каша. Колкото и ужасно да звучи, идеята зад този ритуал е красива. Членовете на Яномами вярват, че по този начин духът на мъртвия ще живее в тях вечно.

Всяко тяло трябва да бъде кремирано, защото в противен случай, според вярванията им, да се остави мъртво тяло на разложение, е ужасяващо. Освен това душата на мъртвия би била много нещастна, ако не й се даде възможност да почива в мир в тялото на любимите й хора.

6. Никакво къпане и ходене до тоалетна!
Според традициите на индонезийската общност Тидонг, когато има сватба, булката и младоженецът не бива да посещават банята в продължение на три дни. През това време им се дават само минимални количества храна и вода, като двойката бива наблюдавана от няколко човека.

След като трите денонощия отминат, новоизлюпените младоженци биват изкъпани и се завръщат към нормалния живот.

Според поверията на общността Тидонг, ако тази тридневна забрана бъде нарушена, това ще доведе до ужасни последствия за двойката - неуспешен брак, мъртви деца и т.н.

Най-странните и безумни традиции по света

7. Танц с мъртвите
Танцът с мъртвите, познат още като фамадихана, се практикува най-вече от племенните общности в Мадагаскар. На всеки седем години хората изравят телата на близките си от семейните гробници, увиват ги в нови платове и танцуват с тях около гробниците, при това на музика на живо.

И ако за нашата култура това би било много неуважително спрямо починалите хора, то за племената от Магадаскар това е начинът да покажат почитта си към тях.

Най-странните и безумни традиции по света

8. Ислямският Мухаарам
Скърбенето за Мухаарам е от голяма важност за шиитския ислям. Сборът от няколко обичая се нарича също Възпоменание за Мухаарам. Един от обичаите е самобичуване, а целта е да се почете мъченичеството на Хюсеин - внук на пророка Мохамед.

За тази цел мъжете се удрят с остриета, закачени за вериги. Резултатът е ужасяващата гледка на разкървавените им тела. Възможно е обаче шиитите да изпадат в момент на религиозен транс и да не усещат болката.

Най-странните и безумни традиции по света

9. Тяло като на крокодил
Поредният странен обичай от Нова Гвинея, но този път извършван от племето Канингара. След период на изолация юношите от племето биват подлагани на трансформация. Тялото им се разрязва с остри парчета бамбук, а целта е кожата им да наподобява тази на крокодилите.

Вярва се, че крокодилите са създали хората, а белезите върху тялото са оставени от духа на крокодила, който е консумирал от тялото на младежа, а след това го е изпъдил като вече пораснал мъж.

Има и още необичайни традиции, за които нямате представа. Вижте ги във fitwell.bg!

Ако искате да четете още любопитни статии, последвайте Jenite.bg във Facebook!

8 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay