Тамалес не са просто забавни за ядене, те са страхотен соло или групов проект за всеки, който обича да готви. Тамале се правят от смес от царевично тесто (мас) и пълнеж и се увиват в листа от банан или царевица, след което се задушават.
Пълнежът може да бъде почти всичко- може да бъде боб, сирене, различни сосове, месо, дори сладки неща, като течен шоколад.
Ето как да приготвите тамале:
Необходими продукти:
3 1/2 ч. маса харина (царевично тесто, се прави от смляна никстамализирана царевица)
1 с.л. сол
2 1/4 ч. топла вода
1 1/4 ч. мазнина (растителна или свинска мас)
1 с.л. бакпулвер
1 ч. зеленчуков или пилешки бульон
24 квадратчета от хартия за печене или обелки от царевици, накиснати за 1 час във вода
Начин на приготвяне:
В голяма купа добавете маса харина. Разтворете солта в топлата вода и добавете към маса харината. Разбъркайте добре и оставете настрана за 20 до 30 минути.
След това разбийте свинската мас и бакпулвера с миксер. Добавете приготвената маса на няколко пъти, като отчупвате парчета с размер на топка за голф и ги добавете, докато миксерът работи.
След като съставките се смесят, добавете бульона. Покрийте купата с фолио и сложете в хладилника за поне 1 час.
След като се е охладило, разбийте още веднъж и наредете хартията или царевичните обелки на плота.
Слагайте по една лъжица върху всяка хартийка и разстилайте.
След това трябва да добавите желания пълнеж. Загънете двата противоположни краища на квадратчето и загънете третия така, че да образува нещо като дъно. Четвъртият край трябва да бъде отворен. Не стягайте прекалено, тъй като при готвенето ще се надуят.
Подредете тамалетата в решетка за готвене на пара и варете на пара около 1 час.
Когато са готови, махате хартията или царевичните обелки и сервирате.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |