Подгответе отрано плана за Великденската трапеза. В края на седмицата, когато вече ще е позволено и на постещите да хапнат месце, заедно със сп. Меню ще ви предложим рецепта за вкусно агнешко, но сега да помислим за основното на деня преди Великден - козунака. Знаем, че класическите козунаци вероятно са ви омръзнали, за това поразчупете традицията и зарадвайте себе си и всички, които ще ви гостуват около празниците с нещо изкушаващо вкусно - панетоне по оригинална италианска рецепта, а като добавка - неустоими ягоди!
Необходими продукти за едно панетоне:
за тестото:
400 г бяло брашно за тестото
100 - 150 г брашно за измесването
15 г прясна мая
150 г меко масло
120 мл прясно мляко
2 яйца
2 жълтъка
6 с. л. захар
½ ч. л. сол
1 ч. л. лимонова есенция, по желание
100 г озахарени портокалови корички
100 г тъмни стафиди
100 г смесени сушени плодове - ягоди, череши, кайсии
2 с. л. масло за намазване на тестото
за соса:
200 г заквасена сметана
1 с. л. захар
100 г бял шоколад
2 с. л. конфитюр от ягоди
1 ч. л. коняк или ром
100 г пресни ягоди
Начин на приготвяне:
-
Брашното за тестото се пресява в голяма купа. Слага се солта. Прави се кладенче. Маята се разтваря в половината прясно мляко. Слага се в кладенчето. Прибавят се целите яйца и останалото мляко. Забърква се с достатъчно брашно на гъста каша. Поръсва се с малко от останалото брашно. Оставя се на топло да втаса за 30 мин.
-
Прибавят се жълтъците и захарта и се объркват с втасалото тесто. Прибавя се мекото масло. Меси се 5 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане еластично и гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса на топло за 2 часа, докато си удвои обема.
-
Тестото се премесва върху набрашнена повърхност. Прибавят се в него портокаловата кора, сушените плодове и стафидите. Оформя се на топка.
-
Форма за торта се покрива с хартия за печене. По стените се прави борд от хартията, който да стърчи поне 7 см от ръба. Тестото се слага във формата. Покрива се и се оставя за втаса около 1 час, но на стайна температура. Тестото може да се сложи и в дълбока тенджера с диаметър 20 см, с метални дръжки, която е добре намазана с масло.
-
Когато втаса, тестото се намазва с маслото, срязва се на кръст по средата и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С. След 20 мин. температурата се намалява на 180° С. Отново се намазва с масло. Пече се още 25 мин. Охлажда се във формата 5-10 мин., изважда се и се доохлажда върху решетка.
-
Сметаната се загрява със захарта, прибавя се начупеният на парченца шоколад. Щом се разтопи, се сваля от огъня. Охлажда се.
-
Половината от получения сос се намазва върху тортата. Конфитюрът се слага на огъня да се разтопи с алкохола, щом се поохлади, се пасира и се слага във фунийка от хартия за печене и се шприцова на спирала върху белия сос. С шишче се прави паяжина.
-
Ягодите се нарязват на парченца. Всяко парче от сладкиша се сервира с парченца ягоди и топка сладолед или бита сметана.
2 | 0 |