Ако не сте привърженици на традиоционния шаран, който повечето българи приготвят за Никулден, можете спокойно да се възползвате от идеите и вкусовете на някоя не толкова познава у нас кухня, каквато е френската. Рецептата за сьомга с естрагон и хрупкави зеленчуци е не само вкусна, но и много полезна. Ако сте решили да се лишите от мазнините на пълнения шаран - това е точно за вас.
Необходими продукти (за четири порции):
600 г моркови и целина, дребно нарязани
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици масло
4 парчета филе от сьомга (150 г всяко)
2 чаена лъжица накълцан пресен естрагон
250 мл бяло вино
400 г спанак
прясно настъргано индийско орехче
100 г стафиди
100 г кедрови ядки
Как се приготвя?
Преди да се заемете със същинското приготвяне на храната, загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете на ивички зеленчуците и ги задушете с малко масло за не повече 5 минути, след което ги отцедете и подсушете. Сипете 1 с.л. от зехтина в тефлонова тава, добавете зеленчуците, объркайте ги хубаво в зехтина и ги запечете за около 25 минути, докато придобият златист загар.
Всяко от рибните филета се овалва с естрагон, сол и пипер. Загрейте останалата част от зехтина и след като сте овкусили рибата, я запържете за по 2-3 минути от всяка страна. На сьомгата са й нужни наистина минути, за да стане напълно готова, не прекалявайте с топлинната й обработка.
Добавете към нея виното и оставете да къкри около 5-7 мин. Готова е, когато сосът се сгъсти.
След това попарете с гореща вода спанака, отцедете го добре и го овкусете с малко индийско орехче.
Понесете ястието като направите четири канапета от спанак, посипете със стафиди и кедрови ядки и отгоре поставите запържената и задушена сьомга. Разпределете хрупкавите зеленчуци отстрани.
4 | 0 |