Суши – екзотично, вкусно и приготвено вкъщи

Домашно приготвено суши

Суши – екзотично, вкусно и приготвено вкъщи

 

Суши- разнообразна, екзотична и вкусна храна. Добрата новина е, че ако не държите да ви сервира азиатска девойка, можете да си я приготвите и вкъщи.

 

Има много разновидности на суши, като най- разпространено е „Маки“.

В превод означава навито суши. Цилиндрично, оформено с помощта на бамбукова рогозка, наречена макису. Маки-суши обикновено е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или на осем части (кръгчета) и се сервира като една порция.

 

За да си сготвите „Маки“ са ви необходими следните продукти:

Специален ориз за суши, оризов суши оцет (су), листове морски водорасли за суши (нори), соев сос, като е препоръчително да е с по-ниско съдържание на сол, зелена хрянова паста за топене (уасаби), японската „туршия” от джинджифил (гари), японска рибена супа (даши) за яйчените рулца, бамбукова постелка (макису) за навитото суши и яйчените рулца, нигири суши форма за притискане (ошигата), зелен чай, сурова риба, зеленчуци.

 

Приготвяне на суши ориза
Измийте 4 чаши ориз със студена вода. Сложете ориза в дълбок съд, залейте го с 4 чаши и половина студена вода и го оставете така за 15 мин. После го похлупете и го сложете на максимално силен огън, докато започне да ври. След това намалете огъня до минимум и оставете ориза да поври още 10 мин. Свалете го от котлона и го оставете да се задушава в съда още 10 мин, след което го пресипете в голяма купа.

Дресинг за овкусяване на суши ориз

Използвайте готов суши оцет (су). Излейте го върху ориза и разбъркайте внимателно, но усърдно с лопатка. Охладете ориза по-възможно най-бързия начин до стайна температура (можете да използвате ветрила или вентилатор например), а ако няма да го използвате веднага, покрийте купата с влажна кърпа. Оризът може да се съхранява на стайна температура за ден (не го прибирайте в хладилник, тъй като оризовият оцет ще се втвърди от студа).

 

И накрая...

Поставете лист морски водорасли (нори) върху бамбуковта поставка (макису). Разстелете отгоре слой овкусен ориз, като оставите около 3 см от края на листа непокрити. Оформете лека продъгловата вдлъбнатина през средата.
Поставете пълнежа (сурова риба или краставица например) в средата и започнете да завивате всичко с помощта на постелката в стегнат и равен цилиндър. Ако накрая, ръбовете на нори не залепват един за друг, намокрете ги с малко вода.
Нарежете рулото на 8 парчета, като потапяте ножа в оцет преди рязането на всяко от тях.

 

Не забравяйте и клечките за хранене, за да се насладите изцяло на суши ястието, което сте приговили сами!

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay