Суши мания: консумираме ли правилно?

Суши мания: консумираме ли правилно?

Суши – екзотичната храна, която през последните години стана все по-популярна и достъпна за любителите на японското ястие и у нас.

 

Като всяка нетрадиционна храна и при рибно-оризовите хапки си има чалъми в начина на консумиране.

 

Храната е удоволствие! И ние от jenite.bg като големи ценители на хубавата храна държим и на вас да ви бъде максимално вкусно, затова подбрахме няколко изпитани съвета как да направите консумирането на суши, така че да се насладите на всеки нюанс от вкуса му.


Соевият сос

Никога не топете сушито в соевия сос от страната на ориза и не слагайте прекалено голямо количество от него. Това ще го направи твърде горчиво за ядене и ще развали вкуса му.
Причината е, че оризът за суши е достатъчно овкусен с оцет, внимателно и деликатно, и няма нужда да добавяте още соев сос, в противен случай това ще наруши балансирания вкус на ориза, а той определя вкуса на цялото суши. Все пак знаем, че някои от вас го обичат с повече соев сос и ако ви е наистина вкусно така, нямаме никакво намерение да спорим.


С клечки за суши

Първо трябва да завъртите сушито - Нигири настрани на 90˚, после го обърнете надолу със завъртане на китката и го потопете от страната на рибата. За предпочитане е само повърхността на рибата да бъде напоена, но в зависимост от вашия вкус, можете да сложите малко и на ориза. Не се изненадвайте да чуете, че половината от японците, независимо от възрастта, го правят погрешно.

 

С пръсти

Когато ядете с пръсти, хванете парчето Нигири от двете страни с палеца и средния пръст, едновременно с това го изправете нагоре с помощта на показалеца и го обърнете надолу. Потопете го в соевия сос от страната на рибата, след което завъртете китката си, така че страната с рибата да е обърната към вас. Поднесете Нигирито към устата си и го поставете с рибата на долу – това е препоръчителния начин за ядене на Нигири.

Филето от риба трябва да бъде овкусено със соев сос, за да добие привлекателен вкус. Особено за прясна, сурова и неовкусена, рибата може да е по-малко вкусна или дори неприятна на вкус без соев сос. И преди всичко оризът за суши сам по себе си не изисква употребата на соев сос.


Тайните на ориза

Добрият ориз за Нигири не трябва да бъде плътен и слепен, а колкото е възможно по-ронлив и да съдържа в себе си повече въздух, за да се разпада в устата. Това е критичен момент във вкуса на суши. Опитния суши майстор умее добре да контролира плътността на ориза за Нигирито, в зависимост от това как ще го ядат неговите клиенти. Ако използвате клечки, той ще го приготви по-гъст за разлика от този, който ще ядете с ръце, защото е много по-лесно да го държите. И причината за това е не само, защото суши се яде с ръце според традицията и историята, но и защото това е начина да му се насладите максимално. Струва си да се замислите дали да ядете суши с пръсти или с клечки.

 

За дамите

Ако Нигирито е твърде голямо, за да го изядете наведнъж, може да помолите готвача да го разреже на две части, когато го сервира или да ви приготви по-малко парче. Това не е необичайна ситуация за готвачите в суши-бар, особено ако се касае за дама или дете, така че не се колебайте да го направите.

В древните времена размерът на сушито e бил по-голям и по-плътен в сравнение с днешния. Размерът е бил равен на хапка и половина.

 

Не правете това

Счита се за много нелюбезно, лош маниер и дори табу, в който и да е суши бар да отделяш рибата, за да натопиш ориза в соевия сос и след това да я връщаш обратно. Това показва пълно незачитане на труда на готвача и на уменията и опита, които той е придобил в своята практика.


Ако ви е трудно да вземете решение как да използвате соевия сос, е уместно да помолите готвача да го направи вместо вас, когато сервира. Той винаги е склонен да помогне, защото иска да опитате неговото старателно ръчно приготвено суши във възможно най-добро състояние. Всъщност той ще сложи съвсем малко соев сос върху повърхността на рибата.


Как да поднесете сушито към устата си?

Някои казват, че суши трябва да се яде обърнато с рибата надолу, което означава, че рибата трябва да докосне първо езика, така вкусът й може да бъде възприет най-добре и това е най-удачният начин.


Често даван съвет и всепризната истина е, че суши трябва да се яде възможно най-скоро, след като е сервирано, особено в суши ресторантите. 

Как да поръчаме в суши бар:

 В суши бар първо се сервира агари - чаша топъл зелен чай и ошибори - малки влажни кърпи, за да си освежите лицето и устата.

По време на тази подготовка можете да се наслаждавате на изложените пред вас различни видове риба за деня и да оценявате качеството им.

Докато прекарвате така приятно, готвачът ще ви попита с какво искате да започнете. 


Обикновено се отговаря по два начина: 
 

"O-ma-ka-se”

В този случай готвачът ще избере вместо вас поръчката по негова преценка. Той знае кое е най-доброто за деня и с кое да започнете. После ще ви попита каква риба не харесвате и т.н.

 

"O-ko-no-mi”

Ще изберете поръчката съобразно вашите предпочитания. От време на време можете да питате готвача какво ще ви препоръча или да го помолите да увеличи/намали количеството уасаби или размера на парчето Нигири

Друг вариант е да изберете определен суши сет от менюто.

Няма правило при реда на сервирането. Като цяло е препоръчително да се започва от по-лекия вкус към по тежкия. От време на време прочиствайте вкуса в устата си с гари - джинджифил и агари - зелен чай.


И накрая можете да кажете "O-ai-so”, с което съобщавате, че сте приключили с яденето и искате сметката.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay