С дъх на минало

Ако отворите тяхната съкровищница, ще попаднете на редки винтидж находки

Яке - 38лв, вълнена пола каре, облечена като рокля - 19лв.
Яке - 38лв, вълнена пола каре, облечена като рокля - 19лв.

Модата отминава заедно със сезонните колекции. Въпреки това можем да кажем, че някои дрехи са вечни. Но те не могат да бъдат видени на всяка витрина, нито да бъдат закупени от всяко място. Те са находки, употребявани от някой друг, в различно време и на различно място. Дрехи с минало и сантиментална стойност, които сами говорят за себе си. Точно затова са вечни.

Винтидж лейбълът МАЙ ООД е една чудна съкровищница, която пази в себе си различни облекла и ни дава възможността да им дадем втори шанс, само че в един нов и по-модерен свят. Срещнахме се със собственичките на марката - Мария Колева и Венцислава Василева, с които поговорихме каква е разликата между ретро и винтидж и има ли място за този романтичен стил у нас.

Мария е бивша състезателка по художествена гимнастика, а Венцислава е професионален фотограф. Макар двете да нямат модна диплома, могат да дадат някои доста ценни съвети за стил. Приложим, истински, такъв, с който искаме да се сблъскваме по-често в ежедневието. Градът е прекалено сив, за да се обличаме еднообразно.

Преди време двете отварят свой собствен магазин в Пловдив и го затварят година след това. "Просто разходите станаха по-големи от приходите. Може би у нас хората не ценят толкова винтидж културата.”, започва да разказва прекрасната Мария. Поглеждам я с недоумение и нескрита изненада и продължавам с въпросите.

Странно. Сякаш вече имаме секънд хенд култура на пазаруване у нас, освен това винтидж находките изглеждат като златно попадение за ценителите на красивото. Защо трябваше да затворите?
Не успяхме да си намерим достатъчно клиенти. В началото вървеше доста добре, по празниците в Пловдив идваха много чужденци и пазаруваха като луди. Правеха ни комплименти за това как изглежда мястото ни и за селекцията на дрехите в магазина. След това работата намаля, хората само надничаха през стъклото, понякога влизаха, но рядко купуваха.

Как се роди идеята за МАЙ?
Отдавна искахме да направим нещо заедно и доста се чудихме какво да е то. Идеята се роди спонтанно, започнахме да ходим по всякакви секънд хенд магазини и да събираме интересните дрехи, които намерим. Някои, естествено, се нуждаеха от преправяне, за да изглеждат по-добре.

А кои са качествените дрехи?
У нас се получава нещо като "Маркови дрехи на ниски цени”. Повече се гледа етикета и в зависимост от марката се правят изводи за качеството. Виждали сме хора, които харесват нещо, поглеждат за дизайнера и ако не им е известен, просто се отказват. Ние търсим дрехи, които освен напълно запазени, са с безупречна кройка и хубава материя.

А какви сте вие в ежедневието?
Мария: Като стил сме изключително различни. Аз обичам по-небрежните и спортни облекла, но в същото време съм готова на модни експерименти. Венци си пада повече по детайлите и акцентира с аксесоарите.

Къде според вас "вирее” винтидж културата най-свободно?
Едни от най-емблематичните места според нас са Лондон и Токио. Там хората са смели, разкриват фантазиите си и се осмеляват да влизат във всякакви роли.

Мария: Виждала съм в 16ч. момиче с кецове и булчинската рокля на баба си да пътува в метрото. Изглеждаше страхотно. Тук никой няма смелост за такива неща, никой не обича да е сочен с пръст и гледан странно.

Какво мислите за съвременната мода в България?
За съжаление много рядко виждаме нещо, което да си спомняме и на следващия ден.

А в световен мащаб?
Колелото се върти, тоест всяка година виждаме все повече реплики от близко и далечно минало. За щастие хората, които диктуват модата, знаят как да го направят наистина добре и резултатът е респектиращ.

Следите ли определени дизайнери, вдъхновявате ли се от дадени тенденции?
Когато си в модния бранш, няма как да не следиш какво се случва по света. Въпреки това, не зависим от някакви тенденции. Ако бяхме от този тип модни почитатели, щяхме да си отворим бутик и да продаваме дрехи, които се сменят всеки сезон.

Оказа се, че има разлика между винтидж и ретро. Каква е тя?
Винтидж е дреха или аксесоар, която не се влияе от времето, а пази своята стойност. Характерно за този стил е, че възражда модата от 20 до 80-те години на XX век. Можеш да облечеш винтидж рокля и да я съчетаеш с обувки и аксесоари, актуални в момента, за да се сдобиеш със съвременен винтидж стил. Ретро е стил, загубил своята красота и актуалност във времето.

Самата дума "винтидж” пък идва от френски и означава "отлежало вино, което е от изключителна реколта”. Точно такива са дрехите и аксесоарите - остаряват красиво и са емблематични за годините си.

В стила на българина липсва... мярка.

Къде можем да намерим МАЙ ООД днес?
В момента продаваме само на сайта par-a-van.com, където сме показали и новата си зимна колекция. Можете да ни намерите и на Facebook страницата ни. 

19 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 05.12.2011|19:25
Наистина добро нещо е написано! Браво!
1
Не е посочен 01.12.2011|16:25
Поредната много добра и полезна статия за всички почитатели на винтидж одеждите! Наистина у нас малко хора се осмеляват да бъдат различни, но пък направят ли го - не остават незабелязани. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay