С какво да се храните при възпалено гърло?

С какво да се храните при възпалено гърло?

Когато имате болки в гърлото, понякога последното нещо, което искате да правите, е да ядете. Но когато тялото ви е подложено на инфекция, по-важно от всякога е да се храните добре. Има храни, които помагат в борбата с възпалението и няма да дразнят вече раздразненото ви гърло. Ето какво да хапвате, когато ви боли гърлото:

1. Пилешка супа

Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация. Течности като бульона в пилешка супа не само запълват загубената вода, но и солта помага на тялото ви да задържи течността вътре в тъканите. Ако не ядете месо, зеленчуковата супа също ще свърши работа. 

2. Мед

Медът е основен елемент в лечебните средства от древни времена и има основателна причина. Съвременната наука е доказала, че медът е ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка, както и някои видове стрептококи.
Просто не прекалявайте, в по-големи дози [съдържанието на захар] може да потисне имунната система. 

3. Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и на пробиотични бактерии, полезните микроби, които поддържат имунната функция. Освен това, хладната и мека текстура на киселото мляко го правят лесна храна за преглъщане. 

4. Картофено пюре

Оставете кожата на картофите за магнезий, витамин С и антиоксиданти, които поддържат силна имунната система. Картофеното пюре не бива да бъде твърде горещо. Също така е лесно за преглъщане, подобно на киселото мляко. 

5. Яйца

Яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и витамин D и В12, които могат да помогнат за отблъскване на неприятната инфекция, която причинява възпалено гърло.

6. Овесена каша

Като цяло най-добрите храни за ядене, когато имате възпалено гърло, са храни с мека текстура, която няма да ви дразни допълнително. Така че да, овесената каша определено отговаря на изискванията.

Овесената каша е богата на магнезий, цинк и антиоксиданти, които стартират детоксикационните процеси в организма, след което освобождават тялото от отпадъци и инфекции.

7. Джинджифил

Джинджифилът има аналгетични [редуциращи болката], антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изглежда също, че инхибира растежа на някои вредни щамове бактерии. В проучване, публикувано в Nutrition Journal, комбинацията от джинджифил и мед се оказва много ефективна.

8. Желе

Желето е приличен вариант, когато имате възпалено гърло. Внимавайте за съдържанието на захар, тъй като лакомствата с високо съдържание на захар могат да потиснат имунната система да се бори с инфекциите или да възстанови увредените тъкани. 

9. Смутита

Смутита са чудесен начин да се заредите с витамини и хранителни вещества. Придържайте се към съставки като зеле, целина и горски плодове, които са с ниско съдържание на захар и с високо съдържание на антиоксиданти за борба с болестите.

Вместо портокалов сок като основа, използвайте вода, заедно с цял портокал или мандарина, която съдържа инсулинорегулиращи фибри, в допълнение към витамин С.

За хора с възпалено гърло от вирусна инфекция се препоръчва висока доза витамин С до 3000 милиграма дневно, за да засили имунната система.

10. Сладолед

Студените храни като сладолед могат да бъдат особено добри, защото помагат за успокояване на възпаленото гърло и дори могат да намалят възпалението. Само не забравяйте да не прекалявате със захарта.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay