Купувани отдавна за неосъществено ястие, забравени и прашасали на някой рафт... Консервите с боб са неизменна част от интериора на всяка кухня, въпреки че всъщност биха могли да бъдат използвани и за нещо по-полезно. Бобовите зърна са здравослвони, защото са естествен източник на протеини, съдържанието на мазнини в тях е минимално (и нямат нито грам холестерол) и са особено богати на фибри. Бобът съдържа още относително високи нива на калций, желязо, фолиева киселина. За радост, това е особено евтин продукт, който можете да си приготвите лесно и бързо.
Салата с боб и риба тон
Тази лека салата ще запаси организма ви едновременно с протеини и омега-3 мастни киселини. Трябват ви само:
1 глава червен лук, ситно нарязан
2 с.л. винен оцет
1 консерва риба тон
1 консерва салатен боб, изцеден и измит
2 с.л. магданоз, ситно нарязан
1 скилидка чесън
1 ч.л. горчица
3 с.л. зехтин
1 с.л. кисело мляко (ако нямате - просто сложете 4 с.л. зехтин, вместо 3)
Начин на приготвяне:
Поставете лука в купа, сложете 1 лъжица оцет и вода, колкото да го покрие. Оставете го накиснат за 5 минути. След това изцедете и измийте със студена вода, а след това подсущете с кухненска хартия.
В купа за салата смесете рибата тон, боба и магданоза.
В малка купичка направете сос от останалия оцет, сол на вкус, черен пипер, чесъни горчица. Накрая сипете зехтина и киселото мляко. Разбъркайте с продуктите в купата за салата. И си хапнете добре!
11 | 0 |