Когато мислите за перфектната лятна салата, какво си представяте? Трябва да е бърза за приготвяне, супер свежа и пълна с хрупкави зеленчуци, нали? Какво ще кажете за зелените? Салатите със спанак и рукола са страхотни, но ние сме тук, за да ви кажем – най-добрата лятна салата може да е тази без тях.
Вместо това използваме кус-кус, едно от най-бързо приготвящите се макаронени изделия, като основа за различни цветни зеленчуци (краставици, чушки, червен лук), заляти с кремообразен лимонов дресинг.
Можете да добавите също фета и сушени домати, хрупкави препечени бадеми и нахут, за още по-богат вкус.
Смятаме, че тази салата е страхотна такава, каквато е, но не се колебайте да я променята – различни бобови растения, ядки, сирена могат да се впишат добре.
Необходими продукти:
1 1/2 ч. пилешки или зеленчуков бульон
1 ч. кускус
1/4 ч.л. червен пипер
сол
3 с.л. зехтин
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица
1 консерва нахут
1/2 краставица
1 голяма червена чушка
1/2 ч. сирене Фета
1/2 ч. филирани бадеми
1/2 ч. прясна мента
1/2 ч. сушени домати
1/4 ч. нарязан на ситно лук
Начин на приготвяне:
В тенджера на среден огън оставете бульона да заври. Добавете кускуса, червения пипер и 1/4 чаена лъжичка сол, след това покрийте и отстранете от огъня. Оставете да престои около 10 минути, след това разбъркайте с вилица и прехвърлете в средна купа.
Междувременно в голяма купа разбийте зехтина, лимоновата кора, лимоновия сок, горчицата и 1/4 чаена лъжичка сол. Добавете кускуса, нахута, краставицата, чушката, фетата, бадемите, ментата, доматите и лука и разбъркайте, за да се комбинират.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |