Пържен сладолед - освен, че е неочаквана, тази комбинация е и неочаквано вкусна. Пък и едва ли сте се изненадали чак толкова. Малко вероятно е да не сте засичали интересен десерт от този вид в менютата на китайските ресторанти.
Тази седмица ви разказахме как "оризовите хора" съчетават студено с горещо, съчетават и много други противоположности в кухнята си (сладко с кисело, например), търсейки съвършения баланс. Ин и Ян. Преди време пък споделихме с вас и една рецепта от въпросната източна кухня - за пържени банани със сладолед.
Днес обаче решихме да "посетим" Мексико, тъй като разхладителната панирана вкусотия е изтъкнат участник и в тамошната кулинария. Дори да не си падате особено по бурито или текила със сол и лимон, обещаваме, че пърженият десерт изненадващо много ще ви допадне.
Имате нужда от:
Сладолед - според рецептата е ванилов, но можете да го смените и с друг, дори с шоколадов
Канела
Захар
Олио
Яйце
Корнфлейкс или канелени пръчици - важното е да бъдат натрошени
Мед
Бита сметана
Лъжица за сладолед - не е задължителна, но задължително ще ви улесни
(Както виждате, този път не сме ви ограничили с точни количества. Те зависят от броя панирани сладоледени топки, които искате да приготвите. Сигурни сме, че и на око ще успеете да прецените грамажите.)
Как се получава така, че сладоледът да не се разтопи при пърженето?
Извадете го от камерата и оформете толкова топки, колкото ще ви бъдат необходими. Оваляйте ги в разбитото яйце, след това и в предварително смесените канела и захар (равни части от двата продукта), а най-накрая - в натрошения корнфлейкс.
Веднага върнете така подредения сладолед в камерата и нека остане там 20 минути.
Междувременно сипете достатъчно количество олио в дълбок тиган и загрейте до 190 градуса. Не по-малко - наистина ви трябва да е горещо!
Потопете всяка от топките в мазнината за около 5 секунди. Може да се наложат и малко повече, за да се запържи панировката, но внимавайте вътрешността да не се разтопи.
Остава само да поставите пържения десерт в подходяща купичка, като преди това му позволите да се оцеди от олиото. Гарнирайте с мед, сметана, а ако имате под ръка, можете да завършите шедьовра си с мараскино черешка или подходящ топинг.
Да ви е сладко!
145 | 5 |