Една плуваща по гръб златна рибка

Страната ни никога не е била суперсила в плуването като САЩ, Великобритания, Австралия. Да, имаме големи звезди като олимпийската шампионка Таня Богомилова или Соня Дангалакова, но истината е, че в последните години при жените сякаш нищо не се случваше. Явно обаче това ще се промени, защото непоследък все по-често чуваме имената на две млади българки – Нина Рангелова и Екатерина Аврамова.

Днес решихме да ви запознаем с Екатерина, която това лято ще представя страната ни на Олимпийските игри в Лондон. Катя, както я наричат всички, е плувкиня №1 на България за 2011 г. И неслучайно – тя десетки пъти постави нови национални рекорди и сега държи тези на 50, 100 и 200 метра гръб в малък и голям басейн, а сред тях имаше постижения, които не бяха подобрявани от над 20 години. Наред с това, тази година достигна до финалите на Европейското първенство по плуване, класира ни за Олимпиадата, а нашият женски спортен нюх ни казва, че там ще се представи чудесно.

Чаровната плувкиня живее от години в Лондон. Тежкото решение да емигрира било на майка ѝ, бивша състезателка по водна топка, която просто е съзнавала каква е базата в България и е искала най-доброто за дъщеря си.

Катя не крие, че в началото ѝ е било изключително трудно – в чужда държава, чужд език, без приятели, идвало ѝ е да се откаже, да си стегне куфарите и да се прибере обратно в родината. Но, както казва, "когато знаеш че си заслужава, стискаш зъби и вървиш само напред".

От това тежко начало обаче са изминали три години и сега 20-годишната плувкиня не би заменила британската столица за нищо на света. Но това не означава, че е забравила откъде идва.

От Острова вече са отправяли към нея предложения да се състезава за Великобритания, но Катя си остава непреклонна и е отхвърлила всяко едно.

"Все още тайно се надявам, че нещата в България ще се оправят в най-скоро време. И ако това стане, страната ни има нужда от спортисти като мен", е логичното ѝ обяснение.

Сега Екатерина Аврамова тренира в един от най-добрите британски клубове Ийлинг. Прекарва в басейна по 5-6 часа и признава, че не ѝ остава много свободно време за забавления. Това обаче е цената да си сред най-добрите. Именно убийствената конкуренция в Ийлинг я е мотивирала да подобрява непрестанно собствените си постижения.

Катя не крие, че мечтае за олимпийски медал (и как иначе, това е голямата цел на всеки истински спортист!). Предпазлива е обаче да говори за Лондон 2012. Казва, че целта ѝ е да подобри личните си резултати. А ние знаем, че това означава много добро класиране за страната ни.

Катя отлично знае цената си, наясно е какво може и е една от най-целеустремените жени, които сме срещали. Това обаче изобщо не я прави суха и хич, ама хич, не ѝ пречи да се забавлява.

Е, казвайки "забавлява", не можем да говорим за обиколки на лондонските клубове нощно време, защото забързаният и тежък график не ѝ позволява такъв лукс. Но при всяка възможност прекарва време със семейството си, особено с малката ѝ сестра Елизабет, или излиза с приятели.

Женската суета също не ѝ е чужда. Както всяко момиче и тя обича да отделя време за себе си и да бъде забелязвана. Признава, че най-голямата ѝ страст е хубавият маникюр.

Една плуваща по гръб златна рибка

"Много хора може не знаят, че за мен ноктите са една от най-важните части по тялото ми. Винаги поддържам дълъг маникюр и за всяко състезание съм с различен дизайн. Това е традиция за мен от дълги години насам. Може би веднъж месечно се отбивам и в салона на майка ми за някой козметичен трик, все пак съм жена...", споделя с усмивка Катя.

Но това остава на заден план. По-важни са мечтите – за олимпийски медали, за световни рекорди, за най-високата стълбичка. А ние не само ѝ я пожелаваме, ами сме сигурни, че ще я видим там.

Какво още разказа Екатерина Аврамова за пътя си към успеха, за ценните ѝ национални рекорди и защо започва да учи китайски, вижте в интервюто ѝ за Sporta.bg.

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 03.07.2012|10:31
Катето ми беше съученичка и мога да кажа само, че много се гордея с нея! :) Пожелавам и ГОЛЯМ успех на Олимпиадата и разбира се, златният медал! :P
5
Не е посочен 29.06.2012|17:14
Страхотна спортистка !Пожелавам и много успехи.От статията става ясно , че много се е борила , а аз страшно много уважавам борбените хора
4
Не е посочен 29.06.2012|16:40
Пожелавам й успех, защото наистина е млад и моного перспективен спортист! Надявам се да запази това желание да представя родината ни, въ преки хаоса в родните федерации и спорт.
3
Не е посочен 29.06.2012|16:26
Много добър спортист и много готин човек! Надявам се да успее на Олимпийските игри, всъщност ЗНАМ, че ще успее! Знам, че много пъти са й предлагали да бъде чужд състезател, но тя е октазвала. Трябва да сме и признатели за това, че не се отказва от това да ни педставялва и от българския си ген!
2
Не е посочен 29.06.2012|16:21
Лелее бях чела за нея, но за първи път й виждам татуса. Много е красив :) И момичето е страхотно, голяма чест за България е, че ще ни представи в Лондон.
1
Не е посочен 29.06.2012|15:58
Какъв гръден кош и какви рамене има...доста мъже могат да й завидят
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay