Какво можем и какво не можем да ядем преди да тичаме?

Важно е да знаем с какво да се храним преди да започнем тренировката

Какво можем и какво не можем да ядем преди да тичаме?

Тичaнето в парка има безброй положителни последствия за тялото и формата ни като цяло. Има някои неща, които, обаче трябва да знаем преди да почнем да тичаме. Едно от тях е какво може и какво не може да ядем непосредствено преди да се запътим към тренировка.

За тези, които бягат сутрин, е хубаво да знаят, че стомахът им трябва да е празен. Някои хора си мислят, че е нужно да хапнат нещо, за да се подкрепят, защото все пак ги очаква физическо натоварване. Това, обаче, е абсолютно погрешно. Ако искате да се чувствате комфортно по време на тичането, то не яжте нищо сутринта. Това е така, защото храносмилателната система няма да има време да смели храната и това ще Ви създаде проблеми по време на бягането. Това, че не можете да ядете, обаче, не означава, че не можете да пиете течности, дори напротив. Препоръчително е сутринта да изпиете половин литър вода, стояла на стайна температура.

Ако пък сте решили да бягате на обяд, то трябва да знаете следните неща. Добре е да сте яли два часа предварително, но не и непосредтсвено преди тичането. Също така е добре да наблегнете на сушените плодовете, които съдържат естествена захар в тях и са източник на енергия, и на ядките като орехи, бадеми, лешници, които са богати на мазнини и на протеини. 

Ако сте си избрали за бягане следобедните часове, то отново трябва да сте яли перди два-три часа. 

За бягащите вечер е важно да кажем, че на тях може да им се прости по-късното вечерно хранене, тъй като, ако бягате към 19 ч., сте яли най-късно към 17 ч., а това е крайно недостатъчно, за да може организмът Ви да се чувства добре. Ето защо можете да хапнете след тичането. Ако, обаче, не изпитвате глад, не се насилвайте. Просто пийнете чаша вода.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay