Най-добрият мотиватор за спортуване през 2023 г.

Най-добрият мотиватор за спортуване през 2023 г.
unsplash

Приоритетите и целите на потребителите във фитнес и уелнес пространството претърпяха неотдавнашна промяна, без съмнение предизвикана до голяма степен от пандемията, нарастващата телесна неутралност и позитивни движения и нови вълни на осведоменост за психичното здраве и превантивното здраве.

Индексът на уелнес за 2023 г. от Mindbody установява, че потребителите сега са по-малко фокусирани върху резултатите за външния вид от всякога. През 2019 г. проучването показа, че загубата на тегло и контролът на теглото са най-добрите мотиватори за тренировка – през 2023 г. основната причина хората да тренират е да живеят дълъг и здравословен живот, като близо 40 процента от респондентите съобщават, че използват фитнеса за да поддържат своето психическо благополучие. 

"Мисля, че всички разбрахме, че уелнесът е по-малко свързан с естетиката, а повече с психичното здраве и дълголетието – да се покажем като най-доброто от себе си, за да можем да се покажем пред другите в дългосрочен план", казва Лорън Макалистър, сертифициран практик по хранителна терапия и член на Mindbody. "COVID подчерта значението на забавянето и приоритизирането на здравето ни както психически, така и физически."

Анкетирани са 17 000 души относно мотивацията им за спортуване, включително любимите им тренировки, техники за възстановяване и др. През 2021 г. водещата фитнес цел е била загубата на тегло, след месеци на интензивен стрес, променени рутинни дейности и по-заседнал начин на живот. Същото проучване, проведено през 2022 г., установява, че намаляването на стреса е основната причина за физическата активност.

Тази година потребителите казват, че се стремят към физическа активност, за да поддържат психическото си благополучие и цялостното дългосрочно здраве. Всъщност една трета от потребителите сега казват, че спортуват, за да имат по-дълъг и по-здравословен живот - значително увеличение от миналата година.

"Много от нас са били прекалено стресирани и недостатъчно възстановени (дехидратирани, не спали добре, не подхранвали телата си) в продължение на години", казва Макалистър. "За щастие, с дълголетие като цел, ние прекалибрираме. Потребителите включват функционална годност, за да укрепят ежедневния си живот, давайки приоритет на практиките за възстановяване и включвайки уелнес дейности за насърчаване на по-добро физическо и психическо здраве."

Упражненията се превръщат в основна стратегия за подобряване на психичното здраве

Начинът, по който движим телата си, съзнателно засяга почти всички сфери на живота ни. Резултатите от доклада за състоянието на психичното здраве на Grow Therapy за 2023 г. също показаха, че упражненията са най-важната дейност, освен терапията, за подобряване на психичното здраве и цялостното благосъстояние – констатации, силно подкрепени от научни изследвания.

Терапевтите са най-склонни да препоръчват упражнения и време с близките за подобряване на психичното здраве. Това е последвано от прекарване на време сред природата, медитация или прекарване на качествено време сами. Такава мотивация за физическа активност е много по-проактивна, функционална, устойчива и холистична, отколкото да бъдеш принуден да се впишеш във външни очаквания и възприятия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay