Тичане или ходене? Кое дава по-добри резултати

Тичане или ходене? Кое дава по-добри резултати

Факт е, че както ходенето, така и тичането могат да ви помогнат да изгаряте мазнини, но тези две кардио тренировки не са напълно еднакви. И вероятно си задавате въпроса "Кое от двете е по-ефективно в борбата с излишните килограми?". Ето го и отговора:

Тичането е по-ефективно при изгарянето на мазнини

В края на деня активността, която изгаря най-много калории, ще бъде тази, която ви помага да загубите най-много мазнини. В този случай това е тичането. Тичането е по-добро, само защото можете да направите по-интензивна тренировка с него. Тичането наистина активира метаболизма ви и ще помогне за изгарянето на калории и мазнини.

Когато тренирате с по-ниска интензивност като ходенето, тялото ви ще изгори повече мазнини като процент от общите калории. Въпреки това, изгаряте повече общи калории, както и повече калории от мазнини, при по-висока интензивност. Колкото по-висок е вашият сърдечен ритъм, толкова повече енергия ще изразходвате. 

Тичането е по-ефективно и защото отнема по-малко време. Тоест, ако сте избрали ходенето, трябва да вървите поне по един час на ден. Същите резултати можете да постигнете с 20-30 минути тичане. 

Ходенето обаче е подходящо за хора, които сега започват да тренират и не са свикнали с по-трудни аеробни тренировки. Ако сте начинаещи, е добре да започнете с ходене и постепенно да преминете към бягане. 

Интервални тренировки за изгаряне на повече мазнини

Независимо дали вървите или бягате, можете да оптимизирате изгарянето на мазнини, като тренирате в интервални тренировки. Това означава активно тичане или бягане няколко минути, след това няколко минути почивка и отново няколко минути активно бягане или тичане. 

Идеята е сърдечния ви ритъм да се забързва за кратко време, след това да намалява и след това отново да се забързва. 

Колко често трябва да правите кардио тренировка? 

Добре е да ходите или тичате поне 3 пъти в седмицата. Разбира се, през останалите дни не бъдете пасивни, можете да правите силови тренировки. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay