Тази пикантна супа от праз и картофи може да се остави като обикновена супа или да се пасира и да стане крем супа. Най-вкусната част от тази супа е хрупкавия праз, който се поръсва отгоре.
Необходими продукти:
За супата:
4 с. л. зехтин
4 стръка праз, измит добре и разделен на бели и зелени части
сол
2 с. л. масло
2 стръка целина, нарязана на ситно
1 филе от аншоа
3 скилидки чесън, накълцан
1/2 ч. л. бял пипер
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. семена от копър
1 кг картофи
4 ч. пилешки бульон
1/2 ч. сметана за готвене
За топинга:
малко сметана
запържен праз
настърган пармезан
крутони
Начин на приготвяне:
Направете запържения праз: Подсушете измития праз с кухненска хартия. В голяма тенджера на умерен огън загрейте достатъчно масло, за да покриете тънко дъното на съда, около 3 супени лъжици. Добавете зеления праз и разбъркайте, пържейки до златисто и хрупкаво, около 6 минути. Прехвърлете пържения праз в чиния и поръсете със сол.
Върнете тенджерата на котлона, добавете още малко масло. Добавете останалия праз, целина и 1 чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане леко златист и обемът намалее на половина, около 20 минути.
Добавете всички подправки и разбъркайте добре.
Добавете обелените картофи и бульона и оставете да заври. Оставете картофите да се сварят.
Свалете от котлона и добавете сметаната. Ако сте решили да правите крем супа, пасирайте.
Сервирайте супата, като поръсите със запържения праз и малко сметана. Добавете пармезан и крутони.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |