Какво е емоционална тъпота и защо сме податливи на нея - проверете себе си

Какво е емоционална тъпота и защо сме податливи на нея - проверете себе си
Pexels

Има едни такива понятия като емоционална интелигентност и емоционална тъпота. Това не е обида, а индикатор, че човекът може да има проблеми в областта на емоциите. 

Емоционалната грамотност и интелигентността са много важни, особено сега, за съвременните хора. Факт е, че светът е превзет от дистанционната комуникация и социалните мрежи. Чувствата остават на заден план, така че е време да проверите себе си за този проблем.

Какво е емоционална тъпота?

Това е доста често срещан проблем, който много от нас имат в една или друга степен. С прости думи, емоционалната незрялост и изостаналост е неспособността на човек да разбере собствените си емоции и чувства, както и чувствата и емоциите на другите.

Такива хора могат да изпитват гняв, страх, тъга, безпокойство, но да не разбират, че ги изпитват. Те не откриват тези емоции и чувства в себе си, не ги усещат, когато са там.

Емоционално осъзнатите или развити хора са тези, които могат да разберат чувствата си и могат да направят паралели между физическото и емоционалното състояние. В повечето случаи емоционалната интелигентност се изгражда още от детството. Ако на детето се забрани да показва радост и тъга, тогава способността му да изразява чувства в бъдеще ще бъде със сигурност намалена.

Какви са последствията от емоционалната простота?

Такива хора не осъзнават какво се случва с тях, но околните го разбират много добре, оценявайки изражението на лицето, жестовете или думите им. Това означава, че емоционално незрял човек няма да може да разбере навреме, че е депресиран, тъжен или тревожен. И подобно състояние ще има много негативно въздействие върху него, върху настроението му и дори здравето, но той няма да разбере това.

Ако човек не знае какво се случва с него, значи е лодка без платно, кола без кормило. Той може да не контролира ситуацията, защото няма да осъзнае, че нещо не е наред.

Как да разберем, че някой е емоционално глупав?

Повечето от тези хора са или доволни, или недоволни. Те нямат ясно дефинирано междинно състояние. Това се проявява в други сфери на живота.

Тези хора нямат предпочитания към определени храни и развлечения. Не им пука какво да ядат, не знаят как и защо трябва да се забавляват. Често нямат любим филм или любима музика. Не ги интересува как прекарват времето си. Емоционално глупавият човек няма интерес към себе си. Той не иска да се грижи за себе си, няма нужда да следи външния си вид или настроението си. Затова хора нямат широк спектър от потребности – те са бедни във всички области.

Обърнете внимание на следните признаци, които често показват емоционална глупост:

  • Невъзможност за изразяване на съчувствие
  • Неспособност за приемане на радостта и споделяне на скръбта

Такива хора често се държат като идеални войници, на които се дават заповеди и те ги изпълняват.

Какво да направите, ако вие или вашият любим човек страда от емоционална глупост?

Няма нужда да му се обиждате. Първо, това няма да помогне. Второ, само ще влоши ситуацията, защото човекът просто няма да разбере защо сте обидени или недоволни от него.

Творчески дейности. Ако ви се струва, че светът е черно-бял и забелязвате емоционалната теснота на спектъра, тогава можете да проявите творчество. Това също ще помогне при опитите за "размразяване" на любимия човек. Почти всяка творческа дейност помага на хората да "размръзнат". Говорим за музика, рисуване, танци.

Комуникация с хора. По-голямата част от емоционално глупавите хора предпочитат самотата или хората около тях просто не могат да общуват с тях, така че ги избягват. Необходимо е да общувате колкото е възможно повече лично, а не в социалните мрежи. Този проблем може да се сравни с наднорменото тегло - ако не спортувате, теглото няма да изчезне. Тук е същото - ако не общувате с хората и не се опитвате да ги разберете, проблемът ще остане неразрешен.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay